ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un locuitor din raionul Glodeni confecţionează măşti pentru Carnavalul de la Veneţia

14:39 | 21.02.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Victor Vădăvoi, din satul Duşmani, raionul Glodeni a devenit cunoscut pentru pasiunea sa de a confecţiona măşti. Lucrările moldoveanului sunt purtate şi în acest an, la Carnavalul de la Veneţia (Italia), ce se desfăşoară în perioada 8-25 februarie, cu participarea a peste trei milioane de vizitatori, transmite MOLDPRES.
 
Victor Vădăvoi confecționează măști deja de cinci ani, după ce un deceniu a muncit în Italia, fiind îndemnat de un producător italian să facă măşti din hârtie. Meșterul poate realiza până la o sută  de măști pe zi, în funcție de dimensiunea acestora. „Uneori trimit măști în Italia în fiecare săptămână”, a spus Victor Vădăvoi pentru nordnews.md.

Artistul afirmă că pe piaţa autohtonă lucrările sale nu şi-au găsit aprecierea, însă în Italia sunt foarte solicitate. Totuşi, meşterul intenţionează să popularizeze această artă şi la baştină, iar pentru asta planifică să deschidă acasă un Muzeu al măştilor.

Ideea este susţinută şi de autorităţile locale care preconizează  să includă atelierul lui Victor Vădăvoi în traseul turistic Glodeni–Cobani. „E foarte bine că pe teritoriul primăriei este un astfel de atelier de măști pe care le vinde peste hotare. Face un ban și creează locuri de muncă, e foarte bine”, a declarat pentru nordnews.md Petru Rusu, primarul satului Dușmani.

Carnavalul de la Veneția este un festival anual sărbătorit în orașul Veneția. Carnavalul se termină o dată cu începerea la catolici a Postului Mare, la 40 de zile înainte de Paște, pe data Lăsatului secului de carne, în ziua de dinaintea Miercurii Cenușii. Acest festival este cunoscut în toată lumea datorită măștilor extravagante specifice. Prima documentare care menționează utilizarea de măști în Veneția poate fi găsită încă din sec. XIII.

Există cinci tipuri de măşti veneţiene: Bauta - care acoperă, de obicei, toată faţa, dar există şi unele doar până la nivelul gurii, astfel mâncatul, băutul şi vorbitul să fie mai uşoare; Columbină - doar pentru jumătatea feţei; Moretta - foarte populară printre femeile veneţiene; Volto sau Larva - de obicei, albă şi este purtată cu o pelerină şi o pălărie tricorn; Medico Della Peste - a fost creată de un fizician francez în sec. XVI, Charles de Lorme, care o folosea pentru a se proteja de ciumă atunci când trata bolnavii.

img20001504

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!