ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mare parte din adolescenţii din R. Moldova sunt afectaţi de bullyng, conform unui studiu

12:50 | 26.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Aproximativ 90% din adolescenţii (clasele 6-12) din Republica Moldova sunt afectați de bullying (comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire), unii fiind victime, iar alții agresori sau martori. Acestea sunt datele unui studiu, realizat în premieră în ţara noastră, care a fost prezentat marţi, 25 februarie, la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Conform studiului, cei mai mulți elevi, peste două treimi (75,6%), sunt martori ai bullying-ului. Victimele constituie circa 70% din totalul elevilor care s-au confruntat cu situații de bullying, iar proporția agresorilor este de peste 40 la sută.

Studiul "Bullying-ul în rândul adolescenților" demonstrează că la capitolul agresiune fizică avem, în Moldova, o situație practic identică tendințelor globale. Potrivit unui raport al Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), fiecare al treilea adolescent de pe glob a admis că a participat la încăierări în mediul școlar și extrașcolar. La fel ca și în întreaga lume, și în Moldova agresiunea fizică dintre elevi a fost raportată de fiecare al treilea elev participant la cercetare.

Unul din cinci elevi (20%) a semnalat că elevii din clasele mai mici se tem de cei din clasele mai mari. Astfel de situații sunt resimțite într-o măsură mai mare în rândul băieților (unul din patru) și elevilor din mediul rural (unul din patru). Fiecare al 5-lea şcolar consideră că elevii din familiile sărace sunt mai des hărțuiți de colegi. Comportamentele agresive între elevi sunt prezente și în afara școlii, fiind raportate de fiecare al patrulea respondent (25%).

”Adesea adulții banalizează sau subestimează amploarea bullying-ului și daunele pe care le poate provoca. Noile tehnologii și inovațiile ar trebui utilizate pentru modernizarea școlilor, pentru a încuraja cooperarea dintre elevi și profesori și pentru a promova un mediu școlar sigur. Poate părea o sarcină foarte ambițioasă. Aș dori însă să-l citez pe Nelson Mandela, care a spus: Un lucru pare imposibil doar până când este făcut”, a spus Desiree Jongsma, reprezentant de țară UNICEF în Moldova.

În prezent, mai multe țări din lume sunt interesate de elaborarea unor politici educaționale de prevenire și combatere a bullying-ului, inclusiv a hărțuirii online. Pentru aceasta, Parlamentul Republicii Moldova, împreună cu UNICEF, a inițiat o serie de consultări publice pe marginea fenomenului, pe platforma Comisiei parlamentare, cultură educație cercetare, tineret, sport, mass-media. 

„Umanitatea se dezvoltă. Noi am încercat să învățăm de la istorie. Și capacitatea noastră de a ne respecta drepturile, capacitatea noastră de a depăși fazele de intoleranță vine din lecțiile învățate de la istorie”, a precizat vicepreşedintele Legislativului Monica Babuc.

Pe marginea constatărilor studiului Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova urmează să fie organizate patru consultări publice regionale, preconizate pentru lunile martie şi aprilie.

Studiul a fost realizat de către Centrul de Consultanță Sociopolis cu suportul UNICEF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în 2019.

img20001657

img20001657

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!