ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Investitori italieni vor să transforme deșeurile din Republica Moldova în combustibil

13:52 | 27.02.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Un grup de oameni de afaceri din Italia este interesat să investească în valorificarea deșeurilor din Republica Moldova. Oportunităţile acestei colaborări au fost discutate de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, şi businessmenii italieni care și-au anunțat intenția de a construi pe teritoriul țării noastre o fabrică de sortare, reciclare și transformare a deșeurilor în brichete de combustibil, transmite MOLDPRES.

Investitorii au precizat că sunt dispuși să acopere costurile proiectului, estimate la circa 130 de milioane de euro. Potrivit lor, „proiectul va ajuta țara noastră în problema reciclării deșeurilor, fiind şi o sursă alternativă de aprovizionare cu energie termică”. De asemenea, oamenii de afaceri din Italia au subliniat faptul că acest proiect „nu are efecte nocive asupra mediului, iar procedura de prelucrare a deșeurilor este inofensivă”.

Investitorii au mai menționat că un proiect similar este realizat în Italia, iar din prelucrarea a nouă milioane de tone de deșeuri se obțin 4,5 milioane de tone de brichete folosite pentru încălzire.

„Din cele prezentate, proiectul este unul interesant și inovativ, ar putea reduce cantitatea de deșeuri depozitate, iar cele ce nu pot fi reciclate ar putea fi transformate în energie - un beneficiu economic. Vom discuta intenția unui concept de proiect cu toate instituțiile de resort, vom analiza oportunitățile, impactul, pentru că este necesar să identificăm și să aplicăm cea mai bună metodă de valorificare a deșeurilor. Vom lua în calcul şi minimalizarea efectelor nocive asupra mediului înconjurător”, a menționat Ion Perju.

În Republica Moldova, anual se produc circa un milion de tone de deșeuri.  

 

img20001711

img20001711

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!