ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova este dependentă de importul de măşti medicinale

16:27 | 27.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. În Italia o mască medicinală a ajuns să coste cât un gram de aur şi pe plan mondial se atestă o creştere substanţială a preţurilor la aceste consumabile. Declaraţia a fost făcută joi de Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul audierilor din Parlament cu privire la situaţia epidemiologică la infecţia cu Coronavirus, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii este zilnic contactat de instituţiile similare din Italia, Germania, Turcia şi alte ţări care se interesează dacă R. Moldova nu are stocuri disponibile de măşti.

Dumbrăveanu a declarat în plenul legislativului că Moldova este total dependentă de importul de măşti, deoarece în ţară există un singur producător care le produce într-o cantitate mică.

Ministrul a menţionat că o dată cu izbucnirea infecţiei cu Coronavirus a crescut şi preţul de import al măştilor medicinale. Astfel, dacă anterior acestea se importau la preţul de câţiva bănuţi, acum preţul de import al acestora a ajuns să fie 4-5 lei. ”La măştile cu un nivel de protecţie mai înalt, preţul de import a crescut substanţial, în timp ce anterior ele se importau cu 12 lei bucata”, a mai spus oficialul.

Şeful de la Sănătate a amintit şi despre decizia Guvernului de a plafona la 20% adaosul comercial pe întreg lanţul (de la importatori, producători şi până la consumatorul final), pentru trei tipuri de produse de uz medical: măştile şi mănuşile medicinale şi dezinfectanţii medicinali incluşi în registrul de stat al produselor biocide.

img20001727

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!