ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este Ziua Mondială a Scriitorilor

14:15 | 03.03.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Condeierii din toată lumea celebrează marți, 3 martie, Ziua Mondială a Scriitorilor. Această sărbătoare, mai degrabă universală decât profesională, reprezintă un bun prilej pentru evocarea rolului pe care îl are scrisul în viața omului. Dacă „la început a fost Cuvântul”, atunci Scrisul este nu doar mărturia celor spuse, dar și a celor făcute, descoperite și trăite, relatează MOLDPRES.

Stabilită în 1986, la cel de-al 48-lea Congres Internațional PEN Club, Ziua Mondială a Scriitorilor ne reamintește, în fiecare an, de importanța literaturii în dezvoltarea culturii mondiale, de cei care ne creează noi lumi și ne deschid noi orizonturi. De la romancieri, nuveliști, poeți și eseiști, până la istorici și jurnaliști, cu toții merită aprecierea și gratitudinea noastră. Doar prin scris putem înţelege problemele existenţiale, putem păstra și transmite informații generațiilor viitoare, fără a depinde de resursele epuizabile ale tehnologiilor moderne. Anume prin literatură ne redescoperim pe noi înșine, dar şi pe cei din jurul nostru, în toate formele posibile.

Numărul exact al scriitorilor din întreaga lume este necunoscut, dar este estimat între 100.000 şi 200.000. Dacă raportăm această cifră la populaţia planetei, 7 miliarde de persoane, putem spune că scriitorii sunt o specie pe cale de dispariţie. Islanda pare a fi excepţia care întăreşte regula. Cu o populaţie de aproximativ 300.000 de cetăţeni, Islanda are mai mulţi scriitori, mai multe cărţi publicate şi mai multe cărţi citite, pe cap de locuitor, decât oricare altă ţară a lumii.

Clubul Internațional PEN (Poets, Essayists and Novelists) a fost creat în 1921 de către un grup de scriitori englezi și francezi, cu scopul de a promova prietenia și cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de viziunile lor politice, religioase sau altă natură, și de a lupta pentru libertatea de expresie. Scriitorul britanic John Galsworthy, primul preşedinte al International PEN ales în 1923 de comunitatea scriitorilor, a pledat pentru o legătură inseparabilă dintre libertatea de expresie şi literatură. Primul președinte al PEN Clubului Român a fost scriitorul Liviu Rebreanu.

Uniunea Scriitorilor din Moldova numără în prezent peste 300 de membri.

img20001865

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!