ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Regulamentul privind plăţile pentru copiii şi tinerii dezavantajaţi

15:16 | 04.03.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Membrii guvernului, întruniţi în şedinţă miercuri, 4 martie, au aprobat Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor pentru unele categorii de copii și tineri, transmite MOLDPRES.

Proiectul a fost elaborat în baza prevederilor Legii din 2016 privind prestaţiile sociale pentru copii, care prevede că “copiii rămași temporar fără ocrotire părintească și rămași fără ocrotire părintească, precum si tinerii care până la împlinirea vârstei de 18 ani deţineau statutul de copil rămas fără ocrotire părintească, care îsi continuă studiile în instituţiile de învăţământ profesional tehnic si superior beneficiază de indemnizaţii pentru continuarea studiilor”.

Astfel, proiectul actualei hotărâri a guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor pentru unele categorii de copii si tineri a fost elaborat "în scopul eficientizării mecanismului de stabilire şi plată a prestaţiilor acordate copiilor rămaşi temporar fără ocrotire părintească si rămaşi fără ocrotire părintească care își continuă studiile la nivelurile de învăţământ 3-7, începând cu învăţământul profesional tehnic secundar, inclusiv din domeniile milităriei, securităţii şi ordinii publice, precum şi studii superioare integrate şi de rezidenţiat în învăţământul superior medical şi farmaceutic".

Pentru implementarea acestei decizii vor fi necesari cca 33,76 milioane de lei. Pentru anul 2020, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare de 32,3 mln de lei pentru achitarea indemnizaţiilor stabilite în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern din 28 iulie 2004 despre aprobarea Normelor provizorii de cheltuieli în bani pentru elevii (studenţii) orfani şi cei aflaţi sub tutelă/curatelă din şcolile profesionale şi de meserii, instituţiile de învăţământ mediu de specialitate şi superior universitar, şcolile de tip internat şi casele de copii. Suplimentar pentru anul 2021 vor fi necesare mijloace financiare de cca 1,46 mln de lei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!