ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe proiecte culturale vor fi finanțate din bugetul de stat în 2020

14:33 | 12.03.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. 37 de proiecte culturale, desfășurate de asociațiile obștești, vor beneficia de finanțare din bugetul de stat în anul 2020, în sumă totală de cinci milioane lei, informează MOLDPRES.

Proiectele au fost selectate de către o comisie de experţi în urma unui concurs organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în conformitate cu un regulament aprobat de Guvern în 2019.    

Solicitat de MOLDPRES, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a menționat că acest concurs are drept scop promovarea potenţialului creativ, crearea condiţiilor adecvate pentru desfăşurarea activităţilor culturale promovate de societatea civilă şi integrarea acesteia în procesul de realizare a obiectivelor naţionale în domeniul culturii.

Potrivit oficialului, în total, pentru participare la concurs au fost depuse 111 proiecte culturale la următoarele categorii: Teatru – 10 proiecte; Arte – 13; Muzică și dans – 12; Patrimoniu cultural – 21; Cultura scrisă – 14; Proiecte de tip festival – 28; Educație prin cultură  – 13.

În rezultatul concursului, comisia de experți a declarat învingătoare 37 de proiecte culturale depuse de 31 de organizații, reprezentate pe domenii după cum urmează: Teatru – 5 proiecte în sumă de 826 091 lei; Arte – 5 proiecte în sumă de 655 045 lei; Muzică și dans - 5 proiecte în sumă de 572 740 lei; Patrimoniu cultural – 8 proiecte în sumă de 942 379 lei; Cultura scrisă - 6 proiecte în sumă de 857 857 lei; Proiecte de tip festival - 5 proiecte în sumă de 693 984 lei; Educație prin cultură - 3 proiecte în sumă de 451 904 lei.

Printre proiectele selectate de a fi sprijinite financiar de Ministerul  Educaţiei, Culturii şi Cercetării se numără: Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru ClassFest, ETHNO JAZZ  FESTIVAL, Europa Creativă: Moldovan National Youth Orchestra în cadrul proiectului MusXChange, Festivalul Internațional „J.S. Bach”, JAZZ’n Chisinau International Festival, Gala Premiilor Literare, Programul național „Lectura Central”,  Gala Premiilor Uniunii Muzicienilor din Moldova „Excelențe muzicale”,  Expoziția-concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei”, Promovarea sitului istoric rural „Rogojina Răutului”, Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret,  Concursul Național al Interpreților Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu” ș.a.

Proiectele culturale desfăşurate de către asociaţiile obşteşti sunt finanţate de Ministerul  Educaţiei, Culturii şi Cercetării începând cu anul 2009, în conformitate cu un regulament aprobat de Guvern.

img20002204

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!