ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Monitorul Oficial a publicat hotărârea Guvernului de declarare a stării de urgenţă

10:10 | 17.03.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial a publicat marţi, 17 martie, hotărârea Guvernului prin care se propune Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, transmite MOLDPRES.

Hotărârea a fost luată în şedinţa Cabinetului de miniştri, desfăşurată în seara zilei de 16 martie, după ce s-a luat act de Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind necesitatea declarării stării de urgență, în legătură cu răspândirea coronavirusului de tip nou COVID-19. O solicitare în acest sens a fost făcută ieri şi de preşedintele ţării, Igor Dodon, într-un apel către populaţie.

Potrivit legislației, starea de urgență se declară la propunerea preşedintelui Republicii Moldova sau a Guvernului, fiind aprobată de Parlament. Durata stării de urgenţă nu depăşește 60 de zile și în funcţie de evoluţia situaţiei, șeful statului sau Executivul poate solicita Legislativului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia.

Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri: instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară; dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate; introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii; efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă; stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamânat ş.a.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. În R. Moldova, conform informațiilor oficiale, sunt înregistrate în prezent 29 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, dintre care 15 sunt de import, iar 14 cu transmitere locală.

Astăzi, Legislativul urmează să se întrunească pentru a da curs solicitării parvenite de la șeful statului, Igor Dodon, și Executiv cu privire la instituirea stării de urgență.

Sursa: www.monitorul.md

img20002367

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!