ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat Regulamentul de organizare a învățământului profesional tehnic în perioada suspendării procesului educaţional

17:42 | 19.03.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat joi, 19 martie, Regulamentul de organizare a învățământului profesional tehnic în perioada suspendării procesului educațional. Documentul stabilește cadrul normativ și metodologic de organizare a formării profesionale în instituțiile de învățământ profesional tehnic, în perioada în care accesul în instituții este restricționat, urmare a răspândirii pandemiei COVID-19, transmite MOLDPRES.

Potrivit Regulamentului, instituțiile de învățământ vor identifica metode de predare, învățare şi evaluare online pentru a asigura continuitatea procesului educațional. În vederea desfășurării procesului didactic online, pot fi create clase cu predare simultană – grupe mixte, procesul educațional fiind realizat în conformitate cu finalitățile de studiu prevăzute la unitatea de curs (disciplina/modulul respectiv).

Disciplinele/modulele pot fi realizate prin următoarele forme de învățământ: curs online, webinar, teleconferință, testare online, lucru individual, autoevaluare la calculator etc., desfășurate în cadrul unui mediu virtual de învățare.

Pentru programele de formare profesională tehnică prin învățământul dual, instituțiile de învățământ profesional tehnic, în parteneriat cu agenții economici, pot realoca repartizarea orelor teoretice și practice în baza soluțiilor comune identificate prin modificarea sau completarea Acordurilor de cooperare, în conformitate cu prevederile acestui Regulament.  

Evaluarea realizării sarcinilor îndeplinite de elevi se va realiza de către cadrele didactice titulare în baza portofoliului digital / proiectului-online.

MECC încurajează personalul didactic din învățământul profesional tehnic să identifice metode interactive online ce ar asigura un proces educațional relevant pentru elevii din cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic.

Preşcolarii, elevii şi studenţii din ţară sunt în regim de carantină de pe data de 11 martie. Ieri, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a decis că procesul educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar, rămâne a fi suspendat până la data de 31 martie, cu revizuirea ulterioară a termenului indicat, în funcție de situația epidemiologică din ţară.

img20002475

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!