ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Educaţiei va asigura continuitatea procesului didactic în perioada de carantină

15:39 | 23.03.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) va asigura continuitatea didactică, astfel încât din criza COVID-19 să se iasă cu pierderi minime în acest sens, a declarat pentru MOLDPRES Natalia Grîu, secretar de stat la MECC.

Oficialul a relevat că, în perioada de carantină, conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile, publice şi private, vor organiza procesul educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale.

„Pentru aceasta au fost elaborate documente normative, s-au luat mai multe decizii, care vor înlesni situaţia creată atât pentru profesori şi managerii şcolari, cât şi pentru părinţi şi elevi. Este vorba de Metodologia privind continuarea la distanţă a procesului educațional în condiții de carantină pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, Regulamentul-cadru de organizare a învăţământului profesional tehnic în perioada în care accesul în instituţii este restricţionat, Recomandările-cadru de organizare a activităţilor didactice în sistem online în instituţiile de învăţământ superior, pe perioada suspendării procesului educaţional în sălile de studii”, a precizat Natalia Grîu.

Secretarul de stat de la Ministerul Educaţiei a mai comunicat că pentru o bună funcţionalitate şi implementare a acestor documente vor fi utilizate trei platforme online gratuite, fiind pus în aplicare un program de formare „în cascadă” a cadrelor didactice, care la rândul lor vor opera cu elevii. "De fapt, încurajăm utilizarea oricăror resurse care pot fi în folosul continuării procesului educaţional şi aduc plusvaloare realizării programului de studii în această perioadă complicată", a estimat sursa citată.

În această ordine de idei, oficialul de la Ministerul Educaţiei a atenţionat că lecţiile online sunt indicate pentru toate treptele de studii, cu excepţia celei de învăţământ primar. „În acest caz, se mizează mai mult pe părinţi, evitând expunerea copiilor în spaţiul online. Asta înseamnă că învăţătorii, preponderent prin intermediul părinţilor, vor transmite sarcini, vor monitoriza îndeplinirea, vor veni cu sfaturile, explicaţiile şi recomandările necesare, copiii fiind protejaţi”, a spus Natalia Grîu la solicitarea MOLDPRES.

Sursa citată s-a referit şi la elevii claselor a 9-a şi a 12-a, care au de susţinut examene naţionale. „Profesorii cunosc că, în aceste clase, al doilea semestru este mai mult pentru recapitulare, adică tot ce trebuia de învăţat s-a predat deja. Or, dacă nu se începea carantina, atunci aceste clase intrau în perioada de pretestări. Totuşi, ţinând cont de toate circumstanţele, am pregătit pentru aceşti elevi tutoriale ce  pot fi găsite pe site-urile oficiale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (https://mecc.gov.md/) și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (http://aee.edu.md/), accesând butonul Pregătire pentru examenele naționale, de pe pagina principală. Conținuturile educaționale vor fi disponibile și pe paginile de Facebook ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. Materialele video elaborate vor fi difuzate, de luni până vineri, de către postul public de televiziune Moldova 1, cu reluare în zilele de sâmbătă și duminică pe canalul TV Moldova 2”, a explicat Natalia Grîu.

În acelaşi timp, Grîu a precizat că pentru copiii care nu au posibilităţi materiale să facă ore online, se va organiza recuperarea imediat ce va fi reluat procesul de studii în sălile de clasă. "Nici un copil, indiferent de posibilităţi şi condiţie materială în familie, nu va avea de suferit", a subliniat reprezentantul MECC.

De asemenea, secretarul de stat a specificat că Ministerul Educaţiei are pe agendă şi planuri de acţiuni ce ţin de suportul psihologic pentru copii în perioada de carantină, precum şi pentru continuitatea procesului educaţional în instituţiile preşcolare. „Aceste activităţi sunt foarte necesare, pentru că mulţi copii trec greu prin perioada de izolare şi sunt supuşi mai multor stări neplăcute. Printre altele va fi creată şi o linie verde care va fi îngrijită de psihologi, inclusiv şcolari. Totodată, vom veni şi cu unele recomandări pentru învăţământul timpuriu, deoarece în ultima perioadă am fost concentraţi mai mult pe elevi, însă şi micuţii au nevoie de program adaptat la actuala stare de lucruri”, a punctat oficialul.

„Noi nu cunoaştem cât va dura această situaţie, însă menţinând contactul permanent dintre autorităţi, şcoală, profesori, elevi şi părinţi, vom putea ieşi cu bine din starea creată. Corelând toate programele şi deciziile ministerului, cu o atitudine responsabilă din partea tuturor actorilor implicaţi, ne vom încadra în limitele anului, iar unele instituţii s-ar putea să nu aibă nimic de recuperat. Predarea la distanţă cere eforturi şi muncă suplimentară, de aceea trebuie să conştientizăm că şi profesorii sunt în prima linie de combatere a COVID-19 şi merită aplauze, numai că rezultatele muncii lor încă urmează să se vadă ulterior”, a conchis pentru MOLDPRES Natalia Grîu, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Preşcolarii, elevii şi studenţii din ţară sunt în regim de carantină de pe data de 11 martie. Odată cu suspendarea procesului de studii, mai multe instituţii de învăţământ şi profesori au lansat cursuri online de predare, o atenţie deosebită fiind acordată disciplinelor care vor fi incluse în examenele naţionale.

img20002570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!