ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ilie Cojocaru își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

14:29 | 31.03.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Ilie Cojocaru, profesor de pictură la Școala de arte plastice pentru copii din Ungheni, laureat al Premiului Ministerului Culturii din România și al Premiului ”Mihai Grecu” al Ministerului Culturii din R. Moldova, a împlinit marți, 31 martie, 70 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat că Ilie Cojocaru a educat o pleiadă întreagă de artiști plastici. ”În luna noiembrie 2019, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, el a vernisat o expoziție personală în memoria soției sale, Raisa Cojocaru, care a fost ani la rând director al Școlii de arte plastice pentru copii din Ungheni. Expoziția ne-a surprins, pentru că în ultimii ani, Ilie Cojocaru expunea lucrări abstracte și foarte rafinate cromatic. Or, de astă dată, artistul a prezentat lucrări mai vechi, o perioadă bună pentru el, când era cu compoziții figurative, peisaje, portrete etc. A expus multe portrete de-ale soției sale. Pentru el a început o nouă etapă - s-a întors de la pictura abstractă la cea figurativă”, a subliniat președintele UAP.

Ilia Cojocaru s-a născut la 31 martie 1950 în orașul Ungheni. În 1970, a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chișinău. În 1985, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Este membru fondator al Grupului Zece (1992).

Potrivit specialiștilor în materie, Ilie Cojocaru s-a remarcat  printr-o serie de  lucrări, printre care: ”Eclipsă” (2000), ”Ritm” (2001), ”Fără titlu”, ”Semn” (2003),  ”Levitație” (2005), lucrări în grafică bidimensională: ”Parte de colț”, ”Ascensiune” (2009), ”Tranzitoriu” (2013), ”Resentimente” (2015) ș.a. Pe parcursul activității sale, a inaugurat mai multe expoziții în țară, precum și în străinătate: Cehia, Germania, Israel, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria și în alte țări.

În 1999, Ilie Cojocaru a fost distins cu Premiul Ministerului Culturii din România la Expoziția-concurs de artă plastică contemporană ”Saloanele Moldovei”, ediția a IX-a, în 2002 și 2005 – cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, în 2013 – cu Premiul ”Mihai Grecu” al Ministerului Culturii al R. Moldova și în 2019 – cu Medalia ”Mihai Grecu” a UAP pentru merite deosebite în artă și promovarea culturii naționale.

img20002803

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!