ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Șeful statului a avut o întrevedere cu producătorii din sectorul animalier și vegetal

18:16 | 02.04.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Președintele țării, Igor Dodon, a avut astăzi o întrevedere cu conducătorii Asociațiilor producătorilor din sectorul animalier și vegetal din Republica Moldova. La discuții au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean și ministrul Agriculturii, Dezvoltării regionale și Mediului, Ion Perju, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Părțile au discutat mai multe chestiuni legate de asigurarea țării cu produse alimentare. Șeful statului a subliniat faptul că aceasta este o componentă indispensabilă a sistemului de securitate națională, mai ales în condițiile crizei provocate de pandemie, din care motiv conducerea de vârf a țării acordă o atenție prioritară acestui subiect.

În cadrul discuției s-a constatat că situația ce ține de asigurarea populației cu produse alimentare este stabilă. Anterior, în cadrul unei întrevederi de lucru cu reprezentanții celor mai mari rețele comerciale din Moldova, Igor Dodon a primit asigurări că nu vor fi admise majorări nejustificate a prețurilor.

Totodată, astăzi interlocutorii au vorbit despre importanța asigurării unui proces de producție neîntrerupt și a continuării exporturilor și importurilor de mărfuri necesare. În context, au fost examinate obstacolele care apar, precum și căile de depășire a acestora, inclusiv prin organizarea unor negocieri cu partenerii externi.

În altă ordine de idei, s-a menționat faptul că anul agricol curent este dificil din cauza toamnei secetoase din 2019, a iernii, care a fost fără zăpadă, dar și a unei posibile secete.

În context, președintele țării a asigurat producătorii agricoli de faptul că prețurile la energia electrică în curând vor fi micșorate, astfel acest factor nu va putea influența negativ asupra formării prețurilor și a procesului de producție.

În cursul ședinței, au fost lansate propuneri privind stimularea maximă a comerțului online, inclusiv pentru produsele agricole, ceea ce va conduce nu doar la susținerea producătorului agricol, dar și la creșterea nivelului de dezvoltare tehnologică a economiei naționale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!