ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat proiectul privind susținerea activității de întreprinzător

11:42 | 17.04.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Guvernul, reunit în şedinţă vineri, 17 aprilie, a aprobat şi urmează să  prezinte Parlamentului spre examinare proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative, transmite MOLDPRES.

Potrivit proiectului, pentru susținerea angajaților și angajatorilor în condițiile efectelor economice cauzate  de situația epidemiologică (COVID-19), se instituie Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA.

„Mărimea subvenției lunare acordate beneficiarilor constituie suma dobânzii lunare achitate pentru creditele contractate în cadrul Programului de subvenționare a dobânzilor. Valoarea maximă a creditului sau a creditelor pentru care se acordă subvenția constituie suma cumulativă a plăților salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile: decembrie 2019, ianuarie 2020 și februarie 2020 (în continuare suma cumulativă a plăților salariale)”, indică documentul aprobat de Executiv.

Rata maximă a dobânzii nominale anuale ce urmează a fi subvenționată constituie 8,76% în monedă națională și 4,40% în valută străină. Achitarea subvenției se efectuează în baza cererii subiectului subvenției depuse la Serviciul Fiscal de Stat. Cererea se depune până la sfârșitul lunii următoare celei în care este achitată dobânda.

Totodată, Programul de rambursare a TVA stipulează reducerea până la 15% a acestei taxe pentru sectorul HORECA, precum şi pentru mai multe categorii de plătitori şi de asiguraţi, punctând tarifele şi termenele de virare a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

Sursele de finanţare a Fondului de susţinere a populaţiei sunt: taxa de portabilitate – în mărime de 50 la sută din plata lunară de operare, administrare şi întreţinere a bazei de date centralizate pentru implementarea şi realizarea portabilităţii numerelor; taxa aeroportuară – în mărime de 50 la sută din suma acumulată lunar din tariful pentru modernizarea aeroportului; taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă – în mărime de 2,5 la sută din venitul obţinut din vânzările aferente acestor servicii; d) transferurile obţinute din plata suplimentară obligatorie în cuantum de 0,1 la sută din suma achitată la cumpărarea de către persoanele fizice a valutei străine în numerar şi a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace băneşti în numerar la casele de schimb valutar şi la băncile licenţiate care desfăşoară activitate de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, inclusiv prin intermediul aparatelor de schimb valutar; sponsorizări şi alte încasări care nu contravin legislaţiei.

img20003285

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!