ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe întreprinderi îşi vor relua treptat activitatea

14:15 | 17.04.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Activitatea rezidenților din Zonele Economice Libere (ZEL) în contextul crizei pandemice a fost abordată, vineri, în cadrul unei video-conferințe, organizată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, cu administratorii ZEL-urilor. Părţile au decis ca, începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller să-şi reia treptat activitatea, transmite MOLDPRES.

Sergiu Railean s-a documentat despre dificultățile pe care le întâmpină în această perioadă companiile rezidente în ZEL-uri, cauzele acestora și măsurile cu care poate interveni Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru a le depăși.  

Administratorii ZEL-urilor au informat că rezidenții respectă toate exigențele sanitare recomandate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și deciziile Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. În contextul pandemiei de COVID-19, companiile rezidente și-au redus activitatea parțial ori total. Astfel, ZEL Ungheni a menționat că din 42 rezidenți, pentru moment activează 10 rezidenți, 25 și-au sistat activitatea total, iar 7 și-au sistat activitatea parțial. Prin urmare, din numărul total de angajați (2 930 de persoane) activează 180 de oameni.

ZEL Expo-Business Chișinău a raportat că din numărul total de 51 rezidenți, continuă să activeze 13, iar 38 de companii și-au sistat activitatea total și parțial. Rezidentul Fujikura Automotive preconizează să-și relanseze activitatea din 21 aprilie.

La ZEL Bălți, din numărul total de 11 400 locuri de muncă, 92% și-au sistat activitatea temporar, angajații fiind în șomaj tehnic. Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller își vor relua treptat activitatea, până vor reveni la deplina capacitate de lucru.
Reprezentanții ZAL Vulcănești, ZAL Taraclia și ZAL Otaci au spus că circa 35% din rezidenții lor continuă să activeze, la locul de muncă fiind prezenți 20% din muncitori. La ZAL Tvardița, activează la capacitate maximă toți cei cinci rezidenți.

Principalele motive de sistare parțială a activității în cadrul ZEL-urilor, invocate de administratori, sunt insuficiența materiei prime din cauza încetării activității furnizorilor internaționali și lipsa comenzilor din partea concernelor internaționale din sectorul automotive. De asemenea, printre alte motive au fost menționate scăderea bruscă a cererii la produsele finite pe piețele de desfacere, măsurile de protecție, precum și incapacitatea de plată.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că, în această perioadă, primordială este protecția sănătății angajaților. „Companiile mari, în special, cele din sectorul automotive, sunt dependente de riscurile externe, de activitatea furnizorilor și partenerilor. Sperăm că în următoarele luni marile industrii își vor reporni motoarele și companiile noastre vor reveni la activitate. Până atunci însă trebuie să ne protejăm angajații, pentru că ei vor fi cei care vor asigura funcționarea întreprinderilor”, a afirmat Sergiu Railean.

Referindu-se la insuficiența lichidităților cu care se confruntă companiile din ZEL-uri, ministrul a făcut referire la liniile de creditare preferențiale oferite din resurse externe, care vor fi puse la dispoziție prin băncile comerciale și programele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

În perioada 17 martie – 15 mai, în Republica Moldova este declarată stare de urgenţă în legătură cu măsurile de prevenire şi combatere a coronaviruslui de tip nou COVID-19. Pe durata acesteia, Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a luat mai multe decizii restrictive, inclusiv de sistare a activităţii mai multor întreprinderi. 

img20003295

img20003295

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!