ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Antigrindină este unul dintre cele mai eficiente pentru protecţia terenurilor agricole

10:56 | 05.05.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Serviciul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice (Serviciul Antigrindină) informează că ploile cu descărcări electrice și grindină din zilele trecute au afectat terenuri agricole din raioanele Taraclia - primăria Mirnoe; Cahul - primăria Vadul lui Isac; Leova - primăria Filipeni, spaţii ce sunt în afara ariei de protecție de fenomenele meteo extreme, transmite MOLDPRES.

În prezent, autoritățile evaluează suprafața culturilor agricole afectate și estimează pagubele, iar specialiştii susţin că eficacitatea de lansare a rachetelor antigrindină este de 75 - 90%. „Acesta este unul dintre cei mai înalți indicatori din toate celelalte metode de protecție”, indică surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Potrivit instituției, în prezent, din cele circa trei milioane de hectare de terenuri agricole din Republica Moldova doar 65% sunt protejate de fenomenele meteo extreme prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină cu 132 de puncte rachetare.

Astfel, în perioada 30 aprilie – 3 mai, când au fost înregistrate ploi puternice cu descărcări electrice, Unitățile speciale Edineț, Soroca, Sângerei, Cornești, Călărași și Ceadâr-Lunga au efectuat operațiuni de influenţe active, fiind tratate cu agent activ 172 obiecte convective (nori cu pericol de grindină), iar consumul de rachete antigrindină a constituit 380 de bucăți de tip Alazani-6 și 538 de bucăți de tip Loza-2 (total 918 rachete antigrindină).

Conform datelor Serviciului Antigrindină, în zona de protecție sunt incluse 25 de raioane din toate regiunile țării, iar eficacitatea lucrărilor antigrindină este demonstrată anual prin scăderea constantă a gradului de afectare a suprafețelor protejate, în comparație cu cele neprotejate.

Anterior, Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice a prezentat un proiect de dezvoltare a lucrărilor antigrindină, ce prevede organizarea activității mai multor puncte rachetare automatizate, preponderent în zona de sud a Republicii Moldova. Se preconizează, de asemenea, instalarea mai multe radare meteorologice, ce va duce la îmbunătățirea sistemului de informare antigrindină.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!