ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Muzeul Național de Istorie a Moldovei prezintă online expoziția ”Comorile trecutului”

13:45 | 08.05.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 mai. /MOLDPRES/. Obiecte confecționate din aur și argint din mileniul V înainte de Hristos – secolul XVIII, descoperite pe teritoriul țării, din cadrul expoziției ”Comorile trecutului”, sunt prezentate online de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Mariana Vasilache, a menționat că unele dintre acestea reprezintă adevărate capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice, a celei din antichitatea clasică, precum și din epoca medievală. ”Cele mai vechi piese din expoziţie sunt inelele de buclă și bucșele pentru sceptru, descoperite la Giurgiulești (raionul Cahul), fiind rodul îndemânării meșterilor de acum 6500 de ani. Acestora li se alătură mai multe inele de buclă din epoca bronzului, descoperite în diferite localităţi din ţară”, a precizat Mariana Vasilache.

Potrivit sursei citate, antichitatea greacă este reprezentată de o serie de artefacte de aur de o importanță excepțională și executare impecabilă, descoperite în tumuli scitici. ”Menţionăm dintre acestea torques-ul de aur descoperit la Dubăsari, setul de obiecte care au aparținut unei preotese scitice de la Nicolscoe (raionul Slobozia), precum și alte obiecte de podoabă și piese de harnașament, cum ar fi cele de la Hagimus (raionul Căușeni), Butor (raionul Grigoriopol) etc. Un loc aparte îl reprezintă vestigiile getice descoperite la Saharna Mare (raionul Rezina), Hansca (raionul Ialoveni) și Stolniceni (raionul Hâncești)”, a mai spus directorul adjunct al instituției.

Cultura sarmaților este reprezentată în expoziție prin obiectele de podoabă din aur și pietre semiprețioase, descoperite la Mocra (raionul Râbnița), Cuconeștii Vechi (raionul Edineț), Hrușca (raionul Camenca) etc. Câteva vitrine din expoziție sunt dedicate vestigiilor care aparțin culturii Sântana de Mureș, reprezentată prin podoabele și accesoriile vestimentare din aur și argint de la Dănceni (raionul Ialoveni), Petrești (raionul Ungheni), Budești (raionul Criuleni) etc.

Vestigiile epocii medievale debutează cu tezaurul de la Făurești (raionul Criuleni), alcătuit din monede bizantine de electrum din sec. X și inele de buclă din aur. Deosebit de interesante sunt podoabele și dirhemii cufici proveniți de la Echimăuți (raionul Rezina), Alcedar (raionul Șoldănești) și buzduganul mameluc de la Balabanu (raionul Taraclia). Expoziția este completată de o serie de tezaure monetare și obiecte de podoabă medievale descoperite în diferite localități ale țării.

În total, peste 2500 piese din metale prețioase sunt prezentate în cadrul expoziției „Comorile trecutului”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!