ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 16 mai în Republica Moldova este declarată stare de urgenţă în sănătate publică

21:09 | 15.05.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. Din data de 16 mai, în Republica Moldova este declarată stare de urgenţă în sănătate publică, care va dura până la 30 iunie. „Astfel, o parte din restricţii expiră la ora 24.00, odată cu starea de urgenţă, iar o serie rămân în vigoare şi începând cu ziua de mâine”, acest lucru l-a declarat vineri seara prim-ministrul Ion Chicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, transmite MOLDPRES.

„Astăzi se ridică starea de urgenţă care a durat 60 de zile şi a fost prima în istoria Republicii Moldova. Din păcate, odată cu expirarea acesteia, pandemia nu s-a terminat, or, competenţele de mai departe, necesare  pentru a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor, începând de mâine îi vor reveni Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care s-a întrunit vineri în prima şedinţă”, a explicat premierul care, conform legislaţiei, este preşedintele acestei structuri.

Conform deciziei Comisiei, în ţară rămân obligatorii: păstrarea distanţei sociale de un metru, purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, comerciale, în transport public şi acolo unde este imposibilă menţinerea distanţei personale, adunarea în grupuri nu mai mult de trei persoane, evitarea aglomeraţiei, respectarea normelor sanitare de igienizare şi dezinfectare ş.a. 

De asemenea, până la 31 mai rămân închise pieţele din municipiile Chişinău şi Bălţi, terenurile de joacă şi cele de sport. În zilele de weekend, va fi sistat şi transportul public de pasageri din Chişinău şi Bălţi.

Până la 30 iunie nu vor fi deschise nici instituţiile de învăţământ de orice nivel.

În acelaşi timp, din 16 mai va fi permisă reluarea graduală a activităţii instituţiilor şi serviciilor medicale, inclusiv stomatologice, precum şi a întreprinderilor de îngrijire personală, cum ar fi frizeriile.

Prezentă la briefing, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a specificat că regimul stării de urgenţă în sănătate publică este anunţat până la 30 iunie, însă acesta poate fi revizuit în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, provocată de COVID-19.

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 1344 de probe, dintre care s-au confirmat 192 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, la ziua de astăzi în ţară sunt confirmate 5 745 cazuri. 

img20004016

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!