ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova participă la Zilele internaționale dedicate conservării biodiversității

12:11 | 21.05.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/.  Mai multe evenimente consacrate protecției mediului, conservării biodiversității, habitatelor naturale și ariilor protejate, urmează să fie organizate în Republica Moldova, în contextul  Zilelor internaționale dedicate conservării biodiversității, consemnate în perioada 21-24 mai, transmite MOLDPRES.

Astfel, pe 21 mai este marcată Ziua Rețelei Ecologice Europene Natura 2000, ce accentuează importanța protecției siturilor naturale din rețeaua ecologică europeană Natura 2000. Această este  realizată prin implementarea a două acte normative elaborate de Consiliul Europei: Directiva Păsări (conservarea speciilor de păsări sălbatice) și Directiva H (conservarea speciilor de plante și animale sălbatice și a habitatelor naturale).

Pe 22 mai este Ziua Internațională a Biodiversității, proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2000, care are scopul de a crește gradul de înțelegere și conștientizare asupra problemelor biologice. Genericul anului 2020 este „Soluțiile noastre sunt în NATURĂ” și subliniază abilitatea, solidaritatea și importanța statelor de a conlucra împreună pentru a construi un viitor al vieții în armonie cu natura. Astfel, comunitatea globală este chemată să-și reexamineze relația cu lumea naturală,  în pofida progreselor tehnologice, dat fiind faptul că omenirea este complet dependentă de ecosistemele sănătoase și vibrante pentru apă, alimente, energie, etc.

Ulterior, pe 24 mai,  este marcată  Ziua Europeană a Parcurilor, lansată de Federația EUROPARC cu scopul de a crește profilul ariilor protejate europene și de a genera sprijin public pentru scopurile și activitățile lor. Ariile naturale protejate de stat reprezintă principalele componente ale capitalului natural, cu regim special de protecție, care asigură resursele și serviciile eco-sistemice necesare pentru o dezvoltare durabilă.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, principalele perspective pentru conservarea biodiversității în Republica Moldova constau în extinderea suprafeței ariilor protejate până la 8% din teritoriul țării și intensificarea controlului asupra gestionării ariilor naturale protejate; extinderea suprafeței terenurilor împădurite până la 15% din teritoriul țării; crearea rețelei ecologice naționale și Rețelei europene Emerald; crearea administrațiilor pentru Parcul Național Orhei și Rezervația biosferei „Prutul de Jos”; crearea primei Rezervații biosferei trilaterale R. Moldova, Ucraina, România: „Delta Dunării – Prutul de Jos”; îmbunătățirea legislației în domeniul gestionării ariilor naturale protejate și conservării biodiversității.  

Activitățile de conservare a biodiversității și de protecție a ariilor naturale protejate de stat sunt determinate de necesitatea realizării obiectivelor Conferinței ONU pentru Dezvoltare Durabilă și de angajamentele în cadrul Acordului de Asociere cu UE, inclusiv la Compartimentul UE ”Protecția naturii”.

img20004162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!