ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ion Sfeclă s-a stins din viață

15:38 | 28.05.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Cunoscutul artist plastic Ion Sfeclă s-a stins din viață miercuri, 27 mai, la vârsta de 78 de ani, informează MOLDPRES.

Potrivit președintelui Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, în afară de faptul că a fost un artist înnăscut, Ion Sfeclă mai avea o calitate rară – cea a prieteniei şi a omeniei.

La rândul său, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici, Ghenadie Jalbă, a afirmat că în acuarelă Ion Sfeclă are o tehnică expresivă, dezinvoltă. „De asemenea, el a făcut pictură în ulei, a realizat peisaje, natură statică ş.a. A pictat la Paris, Barcelona, Madrid, Roma – peste tot unde a călătorit. Lucrările lui au fost înalt apreciate la „Saloanele Moldovei” şi la alte expoziții naționale și internaționale”, a remarcat Ghenadie Jalbă.

Ion Sfeclă s-a născut la 19 noiembrie 1941, în satul Boian, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuți, Ucraina. A studiat la Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chişinău (1961-1966) și la Academia de Arte „T. Zalkalns” din Riga, Letonia (1967-1973). Din 1973, a fost profesor la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chișinău. A participat la expoziții naționale și internaționale în R. Moldova, Austria, Franța, Germania, Japonia, Israel, Lituania, România, Rusia, Ucraina și în alte țări.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al regretatului artist va fi expus astăzi, începând cu ora 18.00, la Catedrala ”Sfânta Teodora de la Sihla”. Ion Sfeclă va fi înmormântat vineri, 29 mai, la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din Chișinău.

img20004356

img20004356

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!