ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul a convocat o ședință pentru examinarea proiectului Codului transportului feroviar

10:26 | 29.05.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a convocat vineri o ședință pentru examinarea proiectului Codului transportului feroviar. Proiectul a fost aprobat anterior de Guvern în 2018 și remis Parlamentului, de unde a fost întors pentru reexaminare. Codul este o restanță în implementarea Acordului de Asociere RM - UE, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a executivului.

Ion Chicu a menționat: „Restanțele în implementarea Acordului de Asociere sunt prioritățile noastre. Sectorul feroviar a ajuns într-o stare inacceptabilă și a pierdut competiția cu transportul auto. Pentru a avea un sector feroviar competitiv și integrat în rețeaua feroviară regională trebuie să schimbăm modelul de organizare și administrare actual”.

Proiectul are obiectivul să transpună o serie de directive europene referitoare la organizarea și desfășurarea transportului feroviar.

În urma adoptării proiectului modelul de organizare a întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” va fi schimbat prin separarea gestionării infrastructurii feroviare, a capacităților de tracțiune, a serviciilor de transport călători și marfă. În domeniul transportului feroviar nu va mai exista monopol.

Codul transportului feroviar aduce termeni precum Administrator al infrastructurii, autorizație de siguranță, capacitate de infrastructură, certificat de siguranță, obiective de siguranță, organisme notificate și altele. Codul prevede mecanisme de certificare în domeniul transportului feroviar.

Se va institui un Program național de infrastructură aprobat de Guvern, care va conține activități de mentenanță, reparație și construcție a infrastructurii feroviare.

Proiectul Codului transportului feroviar va fi inclus pe agenda executivului la una din ședințele din luna iunie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!