ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

UE va aloca 5 mln de euro pentru a susține Guvernul în procesul de implementare a Acordului de Asociere

16:42 | 05.06.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a avut astăzi o întâlnire cu Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. A fost discutată situația economică în Republica Moldova și Uniunea Europeană și evoluția situației epidemiologice, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Au fost trecute în revistă progresele înregistrate în realizarea angajamentelor Republicii Moldova din cadrul Acordului de Asociere RM-UE, printre care au fost elaborate și aprobate 25 de acte normative menite să transpună legislația europeană.

Pentru a impulsiona procesul de implementare a condiționalităților aferente asistenței macrofinanciare din partea UE, Guvernul a definitivat și aprobat în regim prioritar legea privind achizițiile în sectorul energetic, al apei, al transporturilor și al serviciilor poștale, precum și legea referitoare la constatarea încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului, cu modul de aplicare a sancțiunilor.

Comitetul de Asociere RM - UE desfășurat pe data de 19 februarie 2020 la Chișinău a constituit o platformă importantă pentru dialog și confirmarea angajamentului autorităților de a progresa în cooperarea cu UE.

UE a transmis autorităților R. Moldova o listă de opt acțiuni pe termen scurt ca precondiție pentru reluarea dialogului politic în format deplin și debursarea tranșei II a Asistenței Macro-financiare (programul existent). 

A fost înregistrat progres în crearea echipei comune de investigație R. Moldova-Letonia pe dosarul fraudei bancare. A fost înregistrat un proiect de lege pentru abrogarea Programului Cetățenie prin investiții care acum e în proces de avizare. Sunt în proces de realizare acțiuni aferente Strategiei de reformă în sectorul justiției și reformei CSM.

Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței au fost sesizate să prezinte propuneri referitoare la desfășurarea evaluării peer-review. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat proiectul legii cu privire la organizațiile necomerciale, care urmează să fie dezbătut în ședința plenară.

Peter Michalko a anunțat despre alocarea a cinci milioane de euro pentru a susține Guvernul R. Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!