ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Moşii de vară sau Sâmbăta Morţilor

09:36 | 06.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/.  Creştinii ortodocşi prăznuiesc pe 6 iunie  Moșii de vară sau Sâmbăta Morţilor. Cu acest prilej, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice,  transmite MOLDPRES.

În tradiția populară există șapte sâmbete ale morților. Acest ciclu de șapte sâmbete este deschis de Moșii de iarnă și închis de Sâmbăta lui Lazăr (ziua dinainte de Duminica Floriilor).  În această sâmbătă, dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, biserica face pomenirea generală a morţilor, „rugându-se pentru ei, prin rugăciunile şi cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuita în duminica următoare”.

De ziua Moșilor de Vară se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă. „Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi”, indică mai multe surse.

Tradiția veche mai spune că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi. Dacă oamenii scot apă din fântână de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt.

Astăzi, oamenii dau de pomană și cireşe, ceapă sau usturoi verde, pentru ca grădina lor să rodească.

Se mai spune că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

img20004593

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!