ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au prognozat arşiţă pentru următoarele zile

09:54 | 06.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/.  Temperaturi caniculare şi ploi în nordul ţării au prognozat  meteorologii pentru următoarele trei zile, care sunt declarate libere, cu prilejul Paştelui Blajinilor, amânat pentru 6-8 iunie din cauza stării de urgenţă dictată de pandemia COVID-19, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în perioada de referinţă se aşteaptă valori termice până la 32 de grade Celsius, ziua, şi 14-19 grade, noaptea.

În mod obișnuit, mai răcoare va fi în nord, şi tot în această regiune, duminică şi luni, se aşteaptă ploi cu descărcări electrice.

Conform datelor observaţiilor multianuale, luna iunie este în fond cea mai ploioasă lună a anului. Cantitatea medie lunară de precipitaţii pe teritoriul țării constituie 62-95 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii este de 10-13 zile. Potrivit datelor observaţiilor  multianuale, cea  mai  mare  cantitate  de precipitaţii   lunară  a atins 330 mm (Brăneşti, r. Râşcani, 1985), iar cea  mai  mare  cantitate  zilnică – 193 mm (Valea Rusului, r. Făleşti, 1985).

Sâmbătă, 6 iunie, este sărbătorită Sâmbăta Morţilor sau Moşii de Vară. Se zice că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!