ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acad. Ion Tighineanu: ”Trebuie să acceptăm lecția pandemiei și să înțelegem că nu va mai fi așa ca mai înainte”

11:52 | 06.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția Informațională de Stat MOLDPRES, de către președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu

MOLDPRES:. Stimate domnule președinte, ce a reușit să realizeze comunitatea științifică în perioada pandemiei?

Ion Tighineanu: Comunitatea științifică, de altfel, ca și întreaga societate, s-a confruntat în premieră cu o asemenea pandemie, cu izolarea la domiciliu, cu carantina. În pofida faptului că a fost o perioadă de grea încercare, în condițiile când erau nevoiți să stea acasă din cauza stării de urgență, fiind în mare parte sistată activitatea bibliotecilor, arhivelor, laboratoarelor, cercetătorii din R. Moldova și-au continuat activitatea. În baza materialului acumulat anterior, ei au elaborat mai multe lucrări științifice, au pregătit noi propuneri de proiecte pentru diverse programe, inclusiv pentru programul european Orizont-2020.

MOLDPRES: Este studiat acest fenomen de către instituția pe care o conduceți? Am înțeles că ați organizat și câteva conferințe internaționale. La ce concluzii ați ajuns? Cum poate fi stopată, totuși, pandemia provocată de noul Coronavirus COVID-19, în țara noastră, precum și în lumea întreagă?

I.T.: Particularitățile infecției cu coronavirus de tip nou au ajuns în centrul atenției mai multor savanți din domeniul medicinii. Examinând situația epidemiologică, anume medicii cercetători au propus utilizarea plasmei extrasă din sângele donat de pacienții recuperați pentru a ajuta persoanele aflate în stare gravă. Organizarea întrunirilor, evenimentelor științifico-practice și a conferințelor online a devenit o oportunitate și necesitate în procesul de informare a societății cu privire la pandemie, precum și o platformă de schimb de experiență, opinii, idei. Astfel, în data de 28 aprilie curent, Academia de Științe a organizat Simpozionul științific online „Pandemia COVID-19: Suport științific medical sau ce trebuie să cunoaștem despre coronavirus SARS-CoV-2 și pandemie” cu participarea experților notorii, specialiști epidemiologi, iar la 28 mai doi profesori din China au susținut lecții publice pe problemele coronavirusului și ale pandemiei, împărtășind din experiența lor, ceea ce a fost util și pentru specialiștii USMF „N. Testemițeanu”. Astăzi, putem afirma cu certitudine că pandemia poate fi stopată prin măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, de control al infecției, de monitorizare strictă a situației epidemiologice.

MOLDPRES: Ce recomandări aveți în acest sens pentru cetățenii de rând?

I.T.: De la prima masă rotundă organizată de AȘM pe problema coronavirusului, în data de 6 februarie curent, membrii AȘM au venit cu mai multe recomandări și propuneri utile. Cu toții ne dorim să revenim la normalitate cât de curând posibil. Dar trebuie să conștientizăm gravitatea acestei maladii și să respectăm cu strictețe cerințele impuse de autorități. Doar conlucrarea eficientă între societate și autorități de toate nivelurile ne poate ajuta să depășim pandemia COVID-19 cât mai curând.

MOLDPRES:  Din păcate, nu am auzit ca savanții din lumea întreagă să dea un răspuns concret referitor la această molimă răspândită la scară internațională. Este de origine naturală?

I.T.: Rezultatele cercetărilor efectuate recent demonstrează că coronavirusul de tip nou este de origine naturală, în pofida tuturor speculațiilor. Apariția acestui patogen virulent ar putea fi augmentată de factorul antropic, de starea deplorabilă în care a ajuns mediul ambiant în urma defrișării necontrolabile a pădurilor, poluării sistematice a surselor acvatice și a atmosferei, dezechilibrării proceselor ce au loc în natură. Astăzi nu mai pune nimeni la îndoială faptul că homo sapiens trebuie să-și schimbe esențialmente atitudinea față de natură pentru a coexista în armonie cu ea.

MOLDPRES: Credeți că vom scăpa de această pandemie? Unii zic că va dura doi ani, alții afirmă că va dura mai mult. Ce ne puteți spune în această privință?

I.T.: Actualmente, mai mulți specialiști în domeniul medicinii afirmă că pandemia poate să dureze în timp și să ne atace în valuri, fiecare val, la rândul său, fiind cauzat de noi mutații ale coronavirusului SARS CoV-2. Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare de către mai multe grupuri de cercetători din diferite țări afectate de epidemie, de capacitatea acestora de a ne asigura imunitate, precum și de eventualele mutații ale agentului patogen.

MOLDPRES: Credeți că instituția pe care o conduceți va reuși să se reorganizeze, să depășească problemele cu care se confruntă?

I.T.: Academia de Științe a pășit pe făgașul ferm al schimbărilor realiste, al restabilirii imaginii pozitive a instituției în calitate de for științific suprem al R. Moldova. Trebuie să acceptăm inclusiv lecția pandemiei și să înțelegem că nu va mai fi așa ca mai înainte. A venit timpul să ieșim fiecare din zona de confort și să ne conjugăm eforturile pentru a soluționa problemele cu care se confruntă nu doar știința, dar și domeniul educațional, cultura, economia, agricultura, medicina. Doar împreună – știința, societatea și guvernarea – vom putea găsi răspunsuri la problemele stringente ale societății, să creștem nivelul de trai și speranța de viață, să oferim studii de calitate etc. În acest context, invit toți cei interesați la prelegerea „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale”, care va fi susținută online de Ziua Academiei de Științe, 12 iunie, de profesorul Randy Schekman din SUA, Laureat al Premiului Nobel în Medicină.

MOLDPRES: Vă mulțumesc pentru interviu.

img20004600

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!