ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost lansată o companie de informare despre consumul de grăsimi trans

11:34 | 11.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. În Republica Moldova a fost lansată o companie de informare despre consumul de grăsimi trans cu genericul „Alege ce mănânci!”. Campania va dura trei săptămâni și vor fi difuzate materiale informative la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe rețelele de socializare, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, campania urmărește informarea oamenilor despre daunele consumului de grăsimi trans și încurajarea lor să urmeze un mod de alimentație sănătos. „Consumul în exces de grăsimi trans este o adevărată amenințare pentru sănătatea populației, inclusiv pentru generația tânără, fiind una dintre cauzele apariției bolilor cardiovasculare și a diabetului. Campania lansată are drept scop informarea populației privind reducerea consumului de grăsimi și în special de grăsimi trans, care se găsesc în alimentele cumpărate în stradă, înlocuirea acestora cu o alimentație echilibrată și respectarea unui mod sănătos de viață”, a menționat la evenimentul de lansare Constantin Rîmiș, secretar de stat la ministerul de profil.

Prezent la eveniment, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a menționat că țări precum Elveția, Danemarca, Austria, Norvegia, Ungaria au stabilit limita de 2 g de grăsimi trans în produse, la 100 g de grăsimi sau ulei, eliminând astfel grăsimile trans din produsele industrial procesate. „ Ar fi bine ca și toate celelalte țări, inclusiv Republica Moldova, să urmeze exemplul și să excludă grăsimile trans din produsele fabricate, aceasta fiind o intervenție de sănătate publică simplă, dar cu impact major, ce contribuie la reducerea riscului bolilor cardiovasculare și îmbunătățirea alimentației”, a spus Pokanevych.

Grăsimile trans sau grăsimile artificiale sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Aceste grăsimi se folosesc în produsele de patiserie și cofetărie (napolitane, biscuiți, prăjituri, torturi, bomboane etc.), semipreparate congelate, produsele fast-food și snack-urile (chifle și plăcinte dulci ori sărate din comerț, hamburgeri, kebab, pizza, cartofi pai etc.).

Grăsimile trans sunt considerate cele mai periculoase tipuri de grăsimi. Acestea ridică nivelul de colesterol „rău” (LDL) în organism, ceea duce la creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale. Experții estimează că pentru 1% de energie acumulat din alimentele ce conțin grăsimi trans riscul apariției bolilor cardiovasculare crește cu 12 - 13%.

Potrivit recomandărilor OMS, ponderea grăsimilor trans trebuie să fie mai mică de 1% din consumul total de energie pentru un adult care consumă 2 000 kcal/zi, adică mai puțin de 2,2 grame pe zi de grăsimi trans.

img20004699

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!