ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Republica Moldova împlinește 30 de ani de suveranitate

08:33 | 23.06.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a adresat astăzi un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate la 23 iunie 1990, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În mesaj se menționează:

„Dragi concetățeni!

Pe 23 iunie 1990, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova, Parlamentul de atunci, a adoptat Declaraţia de Suveranitate.

Acum, după 30 de ani, putem observa ce ne-a reușit mai bine și ce mai puțin și, cu lecțiile învățate, să pășim în viitor.

„Izvorul şi purtătorul suveranităţii este poporul”, ne spune Declarația Suveranității.

”Pământul, subsolul, apele, pădurile şi alte resurse naturale aflate pe teritoriul R.S.S. Moldova, precum şi întregul potenţial economic, financiar, tehnico-ştiinţific, valorile patrimoniului naţional constituie proprietatea exclusivă necondiţionată a R.S.S. Moldova şi sunt utilizate în scopul satisfacerii necesităţilor materiale şi spirituale ale poporului republicii”, stabilește Declarația.

Ajunși la 30 de ani de suveranitate, avem un Produs Intern Brut mai mic decât cel al RSS Moldova.

Am pierdut mult în industria alimentară și în sectorul zootehnic, am pierdut uzine producătoare de mașini și calculatoare.

Sistemul de sănătate și cel de educație trăiesc pe infrastructura construită până în anul 1990.

Părinții și bunicii noștri au știut să construiască fabrici și uzine, școli și universități, grădinițe și spitale, căi ferate și drumuri. Părinții și bunicii noștri au știut să fie uniți și să muncească cot la cot pentru binele lor și al societății.

E timpul să recunoaștem că nu am știut să fim atât de buni și uniți precum părinții și bunicii.

Suntem dezbinați și ne macină conflictele interne.

E timpul să înțelegem că suntem Un Popor și avem O Țară – Republica Moldova.

Sunt mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne dezbină. Ne unesc drumurile ne-reparate și școlile vechi. Ne unesc spitalele îmbătrânite. Ne unește tristețea plecării copiilor care nu au încredere că Moldova poate fi la fel de dezvoltată ca alte țări.

E timpul să lăsăm la o parte tot ce ne dezbină și cot la cot să reconstruim Moldova.

Lucrând împreună vom construi zi de zi Suveranitatea Republicii Moldova. Vom demonstra dreptul nostru de a dispune liber de soarta noastră și vom convinge partenerii că pot avea încredere în responsabilitatea și înțelepciunea noastră.

Vom crește nivelul de viață în toate localitățile Moldovei. Vom deveni mai uniți și mai prietenoși, și vom convinge copiii noștri să aleagă Moldova.

Cred că unitatea națională este ingredientul principal al Suveranității autentice.

Cred în noi și în înțelepciunea noastră moștenită de la părinți și bunici.

Cred în viitorul nostru și al Republicii Moldova.

La mulți ani, Moldova!”

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!