ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mircea Snegur: ”Adoptarea Declarației de Suveranitate a fost primul pas spre Independență”

13:45 | 23.06.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, consideră că adoptarea Declarației de Suveranitate a fost primul pas spre Independență, informează MOLDPRES.

Potrivit Primului Președinte, după alegerile din 1990, alături de garda veche, nomenclaturistă, în Parlament a apărut și politicieni noi, patrioți, cu viziuni absolut contrare cu ceea li s-a altoit cetățenilor pe parcursul unei jumătate de secol, în anii de după război.

”Acești parlamentari au dat de înțeles din start că  R. Moldova trebuie să fie stăpână la ea acasă, pe tot ce-i aparține de la Dumnezeu și imediat cum au început lucrările Legislativului, a și demarat adoptarea deciziilor respective, printre care ratificarea actelor legislative unionale înainte de a fi utilizate pe teritoriul R. Moldova ș.a. La 23 iunie 1990 s-a produs un miracol, deputații dând dovadă nu numai de curaj, dar și de o demnitate aparte, adoptând Declarația de Suveranitate, care a întruchipat în act normativ ideile și năzuințele cu care au venit deputații în Parlament și care au fost susținute de către masele largi ale populației, ceea ce înseamnă că R. Moldova s-a declarat stăpână pe situația de atunci pe toate dimensiunile. Astfel, tot ce ne-a fost dat de Dumnezeu, începând cu 23 iunie, aparține poporului Republicii Moldova”, a subliniat primul șef al statului.

Mircea Snegur a afirmat că Declarația de Suveranitate conține mai multe aspecte, ce vizează sistemul de guvernare, crearea statului de drept, democratizarea societății, sistemul de securitate etc. ”Declarația de Suveranitate a servit ulterior ca bază principală pentru Declarația de Independență și adoptarea unei noi Constituții. Acesta a fost primul pas spre Independență”, a mai spus ex-Președintele Mircea Snegur.

Declarația de Suveranitate a fost adoptată la 23 iunie 1990.

img20005028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!