ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a admis doar parțial sesizările de neconstituționalitate a Legii 212

14:41 | 23.06.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională /CC/ a admis astăzi doar parțial sesizările de neconstituționalitate a Legii 212 și a declarat neconstituțional un articol din Codul Administrativ. Astfel, majoritatea prevederilor din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război nu contravin Constituției, transmite MOLDPRES.

Judecătorii CC au examinat constituționalitatea unor prevederi din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și a unor prevederi din Hotărârea Parlamentului nr. 55 din 17 martie 2020 privind declararea stării de urgență. Judecătorii au decis că majoritatea prevederilor conținute în Legea nr. 212 sunt constituționale atât timp cât “autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență îndeplinesc doar atribuții, măsuri sau acțiuni necesare pentru scopul care a stat la baza declarării stării de urgență; atribuțiile, măsurile sau acțiunile necesare nu depășesc sfera de competență a puterii executive; Parlamentul poate exercita un control efectiv al măsurilor în discuție”.

În același timp, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 225, alineatul 3, din Codul Administrativ în partea în care limitează competența instanțelor de judecată de a efectua controlul proporționalității măsurilor dispuse de către autoritatea publică.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat într-un briefing de presă că instituțiile judecătorești, care vor examina posibile contestații în contencios administrativ, vor trebui să judece dacă măsura aplicată a fost una proporțională.

img20005033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!