ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Repararea și modernizarea drumurilor naționale va fi extinsă cu 57 de km

15:22 | 10.07.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/.  Proiectele de reparare și modernizare a unor drumuri naționale vor fi extinse cu 57 de km, conform unei hotărâri de Guvern, transmite MOLDPRES.

Decizia Executivului prevede declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de reabilitare şi extindere a drumurilor publice naționale: M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina – 19 km, R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România – 1 km, R6 Chișinău – Orhei – Bălți – 13 km, R14 R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina – 9 km, R26 Bender – Căușeni – Cimișlia – 15 km.

Astfel, drumul M1 va fi modernizat prin extindere de la două la patru benzi de circulație, iar pe traseul R1 se prevede o construcție nouă – drumul de acces spre pod peste râul Prut, în raionul Ungheni. De asemenea, la drumul R6 vor fi îmbunătățiți parametrii geometrici ai drumului prin majorarea razelor în curbe, iar traseul R26 presupune îmbunătățirea parametrilor geometrici.

Potrivit ministrului Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean, proiectul de lege prevede și întreprinderea de către Guvern a măsurilor de rigoare în vederea exproprierii bunurilor imobile, situate pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes național conform proiectului tehnic.

„La momentul actual toate drumurile menționate sunt asigurate cu documentația de proiect, conform căreia se preconizează exproprierea terenurilor necesare pentru executarea lucrărilor. Implementarea proiectului va necesita mijloace financiare pentru exproprierea terenurilor care conform prevederilor proiectului vor fi acoperite din sursele fondului rutier”, a menționat Sergiu Railean.

În baza hotărârii Guvernului nr. 374 din 1 august 2019, au fost create Comisiile pentru cercetarea prealabilă privind declararea utilității publice de interes național, care la ședințele sale de lucru cu majoritatea voturilor au propus declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a drumurilor publice naționale menționate. Proiectul a fost consultat, avizat și expertizat de autoritățile publice de resort în conformitate cu prevederile legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative.

img20005577

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!