ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a fost lansat proiectul Google pentru Educație

13:15 | 17.07.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și concernul american Google au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere privind implementarea Google pentru Educație în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Acest parteneriat a fost facilitat de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Suedia și UK aid prin intermediul Centrului „Clasa Viitorului”, care va asigura consultanță și suport tehnic pentru integrarea reprezentanților instituțiilor de învățământ în procesul de instruire și utilizare a aplicației.   

Profesorii și elevii din Republica Moldova vor beneficia de tehnologii Google cum ar fi Classroom (interacțiunea între profesori și elevi), Google Meet (organizarea lecțiilor video online), Google Drive (stocarea materialelor pe Cloud și colaborare), Google Sites (organizarea și prezentarea temelor), precum și alte aplicații utile procesului de studiu, care dezvoltă competențe digitale indispensabile în secolul XXI.

„Parteneriatul cu Google va facilita implementarea la scară largă a aplicațiilor și tehnologiilor Google pentru Educație în școlile din Moldova, atât de necesare în perioada de pandemie în care ne aflăm. Prin acest parteneriat, intenționăm să derulăm un program de formare etapizat, astfel încât să asigurăm instruirea profesorilor din întreaga țară și să consolidăm procesul de educație la distanță precum să putem utiliza aceste resurse în contextul învățământului tradițional”, a afirmat ministrul de resort  Igor Șarov.

Tehnologiile Google pentru Educație au devenit indispensabile în perioada pandemiei, oferind utilizatorilor din întreaga lume un nivel înalt de practicabilitate, inovație și flexibilitate. Astfel, numărul utilizatorilor Google pentru Educație a crescut de la 90 milioane în 2019 la 120 milioane în 2020.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, a salutat din numele Guvernului Statelor Unite parteneriatul dintre gigantul american Google și Guvernul Republicii Moldova în domeniul educației. „America este alături de Republica Moldova în lupta cu COVID-19, iar soluțiile Google pentru Educație aduc tehnologiile și inovațiile în școală fiind intuitive și ușor de utilizat. Aplicațiile Google pentru educație sunt securizate și vor facilita comunicarea online dintre profesori și elevi, oferind o platformă unică și integrată. Astfel, vor fi șterse granițele și barierele dintre orașe și sate și toți vor avea oportunități egale, sistemul educațional devenind mai inclusiv”, a relevat Dereck J. Hogan.

Google va oferi asistență specializată pentru conectarea școlilor la aplicațiile și tehnologiile Google pentru Educație și va facilita formarea cadrelor didactice și a studenților în utilizarea noilor tehnologii.

În perioada crizei COVID-19, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” în parteneriat cu Google au facilitat acces la suita de aplicații Google pentru Educație pentru 600 de profesori din 150 de școli din Republica Moldova. Cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova au fost realizate o serie de video-uri explicative care au inițiat profesorii în procesul de utilizare a aplicațiilor Google. Până în toamna anului 2020, MECC va extinde programul de formare la nivel național și va asigura instruiri etapizate pentru 16.000 de profesori. Formările vor ave loc în perioada 6 august – 15 septembrie 2020, la distanță (online), în grupuri de cel mult 35 persoane, repartizate pe raioane și municipii.

img20005767

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!