ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tiraspolul a eliminat 15 posturi mobile de control instalate ilegal în timpul pandemiei

11:38 | 21.07.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Tiraspolul a eliminat 15 posturi mobile din cele 37 instalate ilegal în Zona de securitate pe parcursul situației excepționale legate de noul coronavirus COVID-19. Informația a fost confirmată de Comandamentul Militar Întrunit, în urma eforturilor depuse de Biroul Politici de Reintegrare, viceprim-ministrul Cristina Lesnic și delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Astfel, au fost eliminate șase posturi mobile din jurul cartierului Nord din Bender, trei posturi de la Merenești-Tiraspol, posturile de la Proteagailovca, Hârbovăț, Dzerjinscoie, Pohrebea, Coșnița și Doroțcaia.

„Nici Biroul Politici de Reintegrare, nici delegația Chișinăului în CUC nu-și doresc escaladarea situației, dimpotrivă pledează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean”, a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Observatorii militari urmează să inspecteze posturile rămase, în conformitate cu decizia CUC din 2 iulie. Inspectarea se va desfășura la solicitarea insistentă a delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control pentru a constata caracterul ilegal și abuziv al posturilor de control instalate de Tiraspol în Zona de Securitate.

Sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat 37 de posturi de control grănicerești fără acordul Comisiei Unificate de Control, ce împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a cca 50 mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază. Instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.

Chișinăul a sesizat mediatorii și observatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, dar și comunitatea internațională în legătură cu încălcările comise de partea transnistreană, insistând asupra eliminării imediate și necondiționate a acestor posturi.

Ultima informație amplă privind situația în Zona de Securitate a fost trimisă tuturor mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2 de către negociatorul-șef din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, la 15 iulie curent. Totodată, Chișinăul a solicitat în repetate rânduri Misiunii OSCE să intervină pentru inspectarea și documentarea incidentelor în temeiul documentului semnat în anul 2004 care consfințește principiile de cooperare dintre CUC și Misiunea OSCE.

Delegația Republicii Moldova în CUC va continua procesul de observare și monitorizare a situației pentru a sesiza orice incident nou care ar putea fi fixat pe fundalul situației epidemiologice, fără acordul Comisiei.

img20005868

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!