ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întrevedere de lucru cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova

15:34 | 23.07.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 iul. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a avut astăzi o întrevedere de lucru cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, transmite MOLDPRES.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, în cadrul discuțiilor, Cristina Lesnic a menționat despre disponibilitatea de a avea o întrevedere la nivelul reprezentanților politici, formatul de negocieri 1+1, în cadrul căreia urmează să fie discutate subiectele din Pachet Berlin plus, precum și alte subiecte actuale de pe agenda procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, în particular în cadrul evenimentelor produse ca urmare a gestionare a situației epidemiologice.

Cristina Lesnic a subliniat că Chișinăul a transmis o scrisoare în adresa Tiraspolului pentru desfășurarea ședinței în formatul 1+1 în data de 30 iulie 2020 în formatul reprezentanților politici în problematica transnistreană.

Oficialii au discutat subiectul ce ține de rezultatele activității Grupului de lucru pe domeniul telecomunicațiilor și serviciilor poștale din 22 iulie 2020.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe marginea subiectelor ce privesc activitățile de susținere și promovare a măsurilor de încredere între populația de pe ambele maluri, problema liberei circulații, pregătirea procesului educativ pentru școlile cu predare în limba română, admiterea absolvenților din școli din stânga Nistrului la universitățile din țară.

Vicepremierul a menționat că Chișinăul a demonstrat constructivism și abordare pragmatică în ceea ce privește onorarea obligațiilor pozitive față de cetățenii domiciliați în regiunea transnistreană, în acest sens menționând inclusiv măsurile întreprinse întru transferarea pacienților de pe malul stâng aflați în stare gravă la centrele medicale de calitate situate pe malul drept.

În același timp, Cristina Lesnic a menționat situația în ceea ce privește procesul de documentare a populației din regiunea transnistreană cu acte confirmative a nașterii și decesului, care din martie 2020 a scăzut considerabil comparativ cu solicitările de același tip din anii precedenți, aceasta pe motivul restricțiilor de circulație impuse de către partea transnistreană sub pretextul pandemiei.

Un alt subiect vizat în timpul discuțiilor s-a axat pe situația din Zona de Securitate, sesizările cetățenilor și necesitatea soluționării imediate.

img20005944

img20005944

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!