ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpol a refuzat anunțarea în căutare internațională a lui Vlad Plahotniuc

10:36 | 24.07.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. Comisia de Control al Fișierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol a refuzat includerea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizației. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală care comunică că a fost informată  despre acest fapt ieri, relatează MOLDPRES.

Potrivit serviciului de presă al PG, decizia a fost luată la ultima sesiune a Comisiei, care a avut loc în perioada 29 iunie – 3 iulie, în orașul Lyon, Franța.

“Deoarece Comisia nu a indicat prin ce și-a motivat decizia, Procuratura Generală se va adresa Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP cu solicitarea de a explica motivele care au stat la baza emiterii unei decizii de refuz în anunțarea învinuitului în căutare internațională. În funcție de răspunsul care va urma, Procuratura va decide asupra modalității de reacționare în consecință”, se arată în comunicatul PG.

Acum o lună, Procuratura Generală a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în R. Moldova. Concomitent, Procuratura Anticorupție și PCCOCS au expediat colegilor americani două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.

Fostul lider PDM a fost anunțat în căutare după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

img20005967

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!