ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fără irigare, agricultura moldovenească nu are viitor, susține președintele țării

10:13 | 25.07.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Președintele Igor Dodon a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii din țară, că "dacă nu facem irigare, agricultura din Republica Moldova nu are viitor”, transmite MOLDPRES.

Potrivit președintelui, problema irigării poate fi abordată în mod sistemic, iar în acest caz va fi nevoie de resurse financiare mari, ori soluții temporare, prin accesul la irigarea terenurilor agricole din lacuri și râuri, chiar dacă sunt private. "O soluție temporară este accesul la apele subterane. Dacă în România sau Ucraina se poate, în Moldova de ce nu ar fi posibil?", s-a întrebat Igor Dodon.

Accesul la apele subterane pentru irigarea culturilor îl pot avea doar proprietarii terenurilor cu culturi cu valoare adăugată, a specificat președintele. "Nu vor putea toți să utilizeze apele subterane, costul unei fântâni arteziene este scump, iar apa nu este de calitate, fiind necesară instalarea unui filtru care, la fel, e scump", a concretizat Igor Dodon.

Inițiativa președintelui Dodon de a permite irigarea cu ape din subteran a stârnit îngrijorarea organizațiilor de mediu, care au trimis o scrisoare șefului statului în care explică că acest tip de irigare va afecta calitatea solului irigat și va duce la scăderea apelor subterane. Ca alternativă pentru irigare, organizațiile de mediu au propus reabilitarea surselor de apă existente la suprafață.

img20005996

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!