ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Modificările la Legea privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general vor fi publicate în Monitorul Oficial

12:57 | 25.07.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Instituția Publică Agenția Informațională de Stat Moldpres și fondatorul acesteia, Cancelaria de Stat, a decis editarea unui număr special al Monitorului Oficial, cu publicarea „Legii pentru modificarea articolului 1 din Legea nr. 71/2020 privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020”, fiind condiționată de impactul social major al prezentei legi. Ediția specială a Monitorului Oficial va apărea luni, 27 iulie, informează MOLDPRES.

Astfel, conform modificărilor „se eliberează diploma de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior și în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, cu calcularea notelor pentru probele de examen de bacalaureat în conformitate cu prevederile prezentei legi, pentru restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat și au finalizat programa de liceu cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul de bacalaureat în sesiunea de examene 2020.”

De asemenea, pentru persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat, care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul de bacalaureat în sesiunea de examene 2020, notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor a X-a – a XII-a în învățământul liceal/anilor de studii I–III în învățământul profesional tehnic postsecundar/clasei a XI-a și al anului I compensator de studii în învățământul superior/claselor a X-a – a XII-a sau, după caz, a XI-a – a XII-a, în învățământul echivalent învățământului liceal la disciplinele respective.

În același timp, pentru candidații restanțieri care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul de bacalaureat în sesiunea de examene 2020, notele pentru probele de examen care au fost promovate în sesiunile anterioare sunt recunoscute, iar notele pentru probele de examen care nu au fost promovate în sesiunile anterioare reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor a X-a – a XII-a în învățământul liceal/anilor de studii I–III în învățământul profesional tehnic postsecundar/clasei a XI-a și al anului I compensator de studii în învățământul superior/claselor a X-a – a XII-a sau, după caz, a XI-a – a XII-a, în învățământul echivalent învățământului liceal la disciplinele respective.

Conform modificărilor, certificatul de studii gimnaziale va fi eliberat pentru candidații restanțieri care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenele de absolvire a gimnaziului în sesiunea de examene 2020, cu calcularea notelor pentru probele de examen în conformitate cu prevederile prezentei legi. Notele pentru probele de examen care au fost promovate în sesiunile anterioare sunt recunoscute, iar notele pentru probele de examen care nu au fost promovate în sesiunile anterioare reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor a VII-a – a IX-a la disciplinele respective.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa: www.monitorul.md

img20006001

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!