ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Guvernul dublează subvențiile în agricultură

13:17 | 28.07.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a susținut astăzi un briefing de presă în care a vorbit despre situația în agricultură, prezentând acțiunile concrete și sumele exacte alocate de către Guvern agenților economici din domeniul agriculturii, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că, din cauza intemperiilor, roada anului 2020 pentru culturile cerealiere din prima grupă (grâu, orz, rapiță), practic, a fost compromisă: „Anul 2020 a venit nu doar cu pandemia, dar și cu o secetă foarte dură care a provocat pierderi esențiale în agricultură. Din cele 415 mii de hectare de culturi cerealiere, aproape 200 mii au fost afectate în proporție de peste 60%.”

În acest sens, în pofida unei crize pandemice și economice semnificative, pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate de calamitățile naturale, Guvernul va aloca în jur de 300 milioane de lei agricultorilor. Dintre acestea, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar 200 - din Fondul de Intervenții al Guvernului. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină.

Premierul a enumerat și măsurile suplimentare de susținere a agricultorilor adoptate recent, cum ar fi: implementarea Programului de subvenționare a dobânzilor și Programului de rambursare a TVA, aprobarea proiectului de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură care prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole.

Ion Chicu a vorbit și despre Regulamentul care stabileşte modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parţiale a cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de căderile de grindină. Compensațiile vor fi acordate agricultorilor, ale căror culturi au fost compromise în proporție mai mare de 60%, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.

Șeful Executivului a îndemnat agricultorii să se focuseze pe dialog constructiv cu autoritățile responsabile de acest domeniu și să ignore speculațiile politice: „Stimați agricultori, nu permiteți lăcustei politice să intre în sectorul Dvs. Aveți o experiență foarte mare în interacțiunea cu diferite guverne și autorități ale statului. Dacă o să se bage politicani în acest sector, nu are cum ramura să înflorească. Guvernul vine cu măsuri suficiente la această etapă pentru a acorda suport. Vă chem la înțelegere și dialog.”

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!