ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

A fost creată comisia pentru reforma constituțională

09:08 | 30.07.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat ieri, de Ziua Constituției decretul de constituire a comisiei pentru reforma constituțională, transmite MOLDPRES.

Într-o postare pe rețelele de socializare șeful statului informează că decizia de a crea o astfel de comisie a fost luată în cadrul unei întrevederi cu foști președinți ai Curții Constituționale Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere, care au constatat că „în domeniul jurisdicției constituționale au apărut mai multe dificultăți”, menționează Igor Dodon.

Președintele a enumerat în acest sens blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile președinte – Guvern – Parlament, traseismul politic, inițiativele privind reducerea numărului de deputați, problemele de securitate națională. O altă dificultate la care se referă șeful statului ține de oportunitatea omiterii din Constituție a stipulărilor care prevăd posibilitatea lichidării statului prin intermediul referendumului.

Igor Dodon susține că este necesar să fie introduse în Constituție prevederi privind politica externă echilibrată a statului. Totodată, este nevoie să fie stipulate concret atribuțiile și statutul Curții Constituționale și Consiliului Superior al Magistraturii. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!