ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale și a stabilit modul de repartizare a ajutorului de stat pentru agricultori

19:20 | 31.07.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a condus astăzi ședința Guvernului,  transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În debutul acesteia, premierul și-a exprimat îngrijorarea privind creșterea numărului de infectări cu virusul de tip nou și a anunțat despre unele restricții impuse de CNESP. „Avem o situație alarmantă în locurile de agrement. Aglomerația e mare, iar regulile antiepidemice nu se respectă. Din acest motiv, CNESP a decis ca, începând cu 1 august, să fie sistată activitatea bazinelor/piscinelor pe toată perioada stării de urgență", a declarat Ion Chicu.

Membrii Executivului au aprobat majorarea cu 30% a salariilor de funcție a cadrelor medicale încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală începând cu 1 septembrie. Proiectul prevede și majorarea cu 30% a salariului șoferilor de ambulanțe din serviciul de asistență medicală urgentă. Prin urmare, de creșteri salariale vor beneficia 42 900 de persoane.

Ministrul Sănătății, Muncii ți Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat proiectul care prevede extinderea listei serviciilor medicale acordate în cadrul Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, din contul poliței de asigurare vor putea fi făcute și testele pentru determinarea virusului SARS-Cov-2 și a anticorpilor la coronavirus.

La ședință a fost votat și Regulamentul care prevede modul de acordare și repartizare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Potrivit documentului, ajutorul de stat se va acorda agricultorilor a căror câmpuri de culturi cerealiere din prima grupă, afectate de secetă, și culturi horticole, afectate de grindină, au fost compromise în proporție mai mare de 60%. Plata celor 100 milioane de lei, alocate din Fondul de Subvenționare pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli, se va face prin intermediul AIPA.

În scopul susținerii activității de întreprinzător, pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică asupra economiei, s-a decis extinderea termenului de aplicare a mecanismului de subvenționare a întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic sau staționare, până la 31 august. Până acum au fost acordate 31 milioane de lei pentru 301 agenți economici. Totodată, a fost prelungit și termenul de plată a ajutorului de șomaj unic până la 30 noiembrie 2020 pentru beneficiarii care din diferite motive nu au avut posibilitatea să-l ridice.

La ședința Guvernului de azi s-a decis inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat, în valoare de 200 milioane de euro, Guvernului Republicii Moldova. Conducător al delegației a fost numit ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. Viceprim-ministrul va avea și misiunea de semnare a documentelor relevante negocierilor în cauză şi de parafare a textului Acordului nominalizat.

Totodată, s-a aprobat Acordul de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova şi Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională. Scopul acestuia este oferirea unui credit preferențial Guvernului Republicii Moldova în valoare de peste 18 milioane de dolari în vederea implementării proiectului „Modernizarea mașinilor și a echipamentului agricol". Împrumutul se ia pe un termen de 40 de ani, cu o dobândă de 0,1% și o perioadă de grație de 12 ani.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege, care prevede ratificarea Memorandumului de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară. Documentul reglementează lista condiționalităților care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea, în două tranșe egale, a resurselor de împrumut în valoare de până la 100 milioane de euro. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor înțelegerii bilaterale.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a prezentat Planul de gestionare a riscului de inundații, realizat cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Planul, care cuprinde un set de măsuri pe un termen de 6 ani, prevede diminuarea, pentru perioada 2020-2025, a riscului de inundații prin reconstrucția a 70 km de dig de protecție și întreținerea a 500 km de dig în zonele identificate cu risc înalt de inundații, împădurirea a 15 mii ha de suprafețe, elaborarea în detaliu a hărților de hazard și de risc la inundații, inventarierea barajelor existente etc.

Membrii Guvernului au votat și prelungirea mandatului Misiunii EUBAM cu trei ani, adică până la 30 noiembrie 2023, prin aprobarea inițierii negocierilor și semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană şi Guvernul Ucrainei.

S-a decis alocarea către APC și APL a mijloacelor financiare necesare din Fondul de Intervenție al Guvernului pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

În finalul ședinței, prim-ministrul a solicitat responsabililor din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii să monitorizeze cu atenție proiectele de infrastructură aflate în derulare și să se asigure de calitatea lucrărilor executate.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!