ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul centru de tehnologii media va fi inaugurat la Chișinău în 2021

15:11 | 05.08.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. La Universitatea de Stat din Moldova a început astăzi realizarea unui proiect de implementare a tehnologiilor media în domeniul creativ și universitar, finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni – MEDIACOR, care urmează să fie inaugurat în anul 2021, transmite MOLDPRES.

Acesta va fi primul centru de tehnologii digital-media din țară care va accelera dezvoltarea serviciilor din industria creativă și va oferi studenților și specialiștilor din industria creativă spații de producție multimedia de ultimă generație.  MEDIACOR se va extinde pe o suprafață de 3400 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai performante echipamente de producţie media.

Pentru implementarea proiectului a fost semnat un memorandum de colaborare și creat un parteneriat public-privat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia, UK aid, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Companiilor de Creație.  Circa 1,3 milioane de dolari sunt alocați de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, pentru reconstrucții și dotări tehnice. Universitatea de Stat din Moldova a oferit proiectului spațiul clădirii de 4 etaje din incinta unei biblioteci amplasate în campusul din centrul capitalei. Sectorul privat din domeniul creativ va fi invitat să co-investească în tehnologii  și dotări cu echipamente.

„Cea mai mare universitate din țară, Universitatea de Stat, își va transforma oferta educațională odată cu dezvoltarea MEDIACOR. Aici, tinerii își vor dezvolta cunoștinţe și vor excela la nivel internaţional în domeniul noilor instrumente media și al tehnicilor digitale creative în sfere precum a cinematografiei, TV sau animație”, a estimat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Acest proiect va contribui esențial la dezvoltarea capitalului uman în domeniul creativ, deoarece aici vor crește și își vor dezvălui potențialul specialiștii în producție media și animație, ingineri video și de sunet, cameramani, regizori și alții.

Potrivit lui Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova, „USAID crede în potențialul dezvoltării capitalului uman din Moldova și susține dezvoltarea industriei creative, pentru a oferi tinerilor oportunități în țară și a preveni exodul de intelecte. „În industriile creative și media din Moldova activează peste 13 mii de specialiști. Alături de Artcor, viitorul MEDIACOR va consolida dezvoltarea industriei de digital media și conținut de divertisment, servind astfel drept o platformă pentru exportul de servicii și produse digitale”, a precizat Scott Hocklander.

„Suedia încurajează diversitatea media și oportunitățile de colaborare între companiile de digital media, producție și alți parteneri în procesul de creare. MEDIACOR este o fuziune dintre tehnologii și creativitate, ce va cataliza antreprenoriatul și va permite industriei media tradiționale să îmbrățișeze inovațiile, creând conținut autentic și atractiv pentru publicul larg”, a subliniat Anna Lyberg, ambasadorul Suediei la Chişinău .

La rândul său, Gary Davies, șef adjunct al Misiunii la Ambasada Marii Britanii în R. Moldova, a specificat că „UK Aid susține dezvoltarea industriilor creative pentru a aduce profesiile viitorului în prezent ca o opțiune tangibilă pentru tinerii moldoveni. Astfel, MEDIACOR va dota laboratoarele cu echipament de ultimă oră pentru deprinderea profesiilor creative”.

MEDIACOR va fi alcătuit din spații de pre și post producție video și audio, distribuite pe patru etaje, fiecărui fiindu-i atribuit câte o zonă:  de pre-producție;  de date și resurse; de post-producție şi  HiTech. 
Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenții de la Universitatea de Stat din Moldova, precum și alte instituții de învățământ, companii din domeniul industriilor creative (producție video, audio, media digitală) ş.a.

img20006323

img20006323

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!