ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Cristina Lesnic a efectuat o vizită la Rezina

18:09 | 06.08.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a efectuat astăzi o vizită în Rezina, unde a discutat cu administrația publică locală, cu medicii locuitori din regiunea transnistreană, care au ales să fie cazați temporar în Rezina din cauza restricțiilor de circulație impuse de Tiraspol, dar și cu pedagogii de la Liceul Teoretic „Olimp”, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Reprezentanții spitalului raional Rezina au vorbit despre provocările pandemiei Covid-19, dar și despre dificultățile de circulație în zona de securitate.

„Am acordat atenție deosebită populației din stânga Nistrului, care nu beneficiază de servicii medicale și utilaje performante. Anual, circa 100 de femei din regiunea transnistreană vin să nască la Rezina, până la o mie de pacienți sunt tratați de hepatită, boli infecțioase și cancer. Însă, nu mi-am imaginat că vom ajunge în situația când noi, medicii, nu vom putea avea acces la serviciu pentru a ajuta oamenii. 21 de medici și asistenți medicali din regiunea transnistreană lucrează la spitalul raional Rezina, iar acum resimțim un deficit de resurse umane. Am ales să fim cazați și suntem recunoscători, dar lipsa familiei se resimte psihologic”, a declarat directoarea spitalului raional, doamna Postu.

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a informat că posibilitatea de cazare și asigurare a diurnelor pentru medicii din regiunea transnistreană ce lucrează în partea dreaptă a Nistrului a fost prelungită până la sfârșitul lui septembrie. În același timp, au fost examinate mai multe posibile soluții, ce ar facilita libera circulație a medicilor pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv transportarea organizată și testarea pentru COVID-19 odată la câteva zile pentru a se reuni cu familia și cei apropiați.

În cadrul discuțiilor, au fost examinate necesitățile spitalului, menționându-se în mod special investițiile în termoizolarea clădirii și schimbarea tâmplăriei, ceea ce ar asigura și confortul pacienților și eficiența energetică a instituției. Administrația spitalului a menționat că va participa la concursul proiectelor din fondul de reintegrare.

Cristina Lesnic a vizitat și Liceul Olimp din Rezina, în care învață 24 de elevi din Râbnița și alte localități. În cadrul ședinței a fost discutat modul de organizare a procesului de învățământ după 1 septembrie. Liceul a ales modelul unu propus de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de organizare a procesului de învățământ pentru 28 de clase, și modelul hibrid cu prezență fizică și online a elevilor la ore pentru două clase.

Pentru a asigura posibilitatea frecventării orelor de către elevii din regiunea transnistreană, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a convenit cu administrația asupra unui mecanism de interacțiune pentru a pregăti toate formalitățile cu Tiraspolul. „Biroul Politici de Reintegrare va face demersurile necesare pentru a asigura circulația elevilor și însoțitorilor lor chiar în condiții de autoizolare a regiunii transnistrene,” a spus Cristina Lesnic.

În alt context, administrația liceului a informat că au încheiat procedurile de achiziție pentru realizarea proiectelor finanțate din Programul de Acțiuni pentru Reintegrarea Țării, în sumă de 500 mii de lei. Este vorba de reparația capitală a sălii de festivități și de sport. Anterior, în cadrul PARȚ au fost finanțate lucrări de reparație a acoperișului, de amenajare a grupurilor sanitare și a sălilor sportive și de festivități, în sumă de peste 1,7 milioane de lei.

Tot astăzi, vicepremierul a vizitat și fabrica de ciment Lafarge Ciment SA, din Rezina, la care activează 17 angajați din Râbnița. Administrația a solicitat anterior asistența Biroului Politici de Reintegrare pentru a asigura circulația liberă și prezența angajaților la serviciu. Potrivit administrației, o parte din angajați s-au mutat provizoriu în orașul Rezina, iar alții se află în șomaj tehnic. Totodată, au fost prezentate informații ample despre măsurile stricte de protecție a personalului, care au permis evitarea răspândirii noului coronavirus în rândul celor 200 de angajați.

La ședință au luate parte conducerea raionului, consilierii locali, medicii, reprezentanții serviciilor desconcentrate, reprezentantul Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat și presa locală.

Dialogul cu interlocutorii s-a desfășurat în mod constructiv, interactiv și orientat pentru a identifica soluții comune pentru cetățeni.

img20006362

img20006362

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!