ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenţia de Investiţii a organizat un eveniment de identificare a soluţiilor economice în perioada pandemiei

11:32 | 12.08.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. În perioada pandemiei, veniturile moldovenilor au scăzut cu peste 50%, de aceea reluarea activităților economice și ajustarea mediului de lucru sunt vitale pentru relansarea economiei. Datele sunt cuprinse într-un sondaj care a fost prezentat ieri în cadrul webinarului „Exit Strategy în contextul COVID-19”, organizat de Agenția de Investiții în parteneriat cu Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ), transmite MOLDPRES.

Evenimentul online a oferit antreprenorilor și investitorilor din Republica Moldova sugestii și soluții pentru adaptarea la „noua realitate” și ieșirea din criza economică, fără a aștepta încheierea pandemiei. Webinarul s-a desfășurat în contextul în care, prin mandatul său, Agenția de Investiții este promotor al Moldovei drept destinație pentru investiții, contribuind astfel la dezvoltarea economică a țării.

„Potrivit Organizației Mondiale a Muncii, șomajul mediu la nivel global ar urma să ajungă până la 10%, adică în jur de 360 milioane de persoane fără un loc de muncă. Iar alte 1,6 miliarde de oameni din economia informală riscă salarii mai mici din cauza scăderii numărului de ore de muncă. Prin urmare, remodelarea și stimularea proceselor economice nu sunt tocmai ușor de gestionat în prezent, iar situația ne impune să fim mai inteligenți în strategiile noastre pentru ieșirea din criză. De aceea trebuie să acordăm atenție adaptabilității, să preluăm cele mai bune practici privind relansarea activităților economice și să ne ajustăm la noua realitate”, a explicat Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții.

În cadrul evenimentului au mai fost abordate subiecte cum ar fi: activitățile economice restricționate; măsurile sanitar-epidemiologice care urmează să fie respectate de companii; modificările în instrumentele legale de gestionare a personalului; măsurile de intervenție din partea statului în domeniul relațiilor de muncă; viziunile, reglementările și mecanismele noi de lansare a activităților economice.

Participanților la webinar le-au fost prezentate experiențele investitorilor străini și ale antreprenorilor autohtoni în perioada de pandemie, dar și informații relevante despre mecanismele de sprijin disponibile. Organizatorii evenimentului au încurajat agenții economici să apeleze la asociațiile de business din care fac parte pentru a înainta anumite propuneri autorităților, astfel încât statul să intervină cu mecanismele potrivite.

Principalele măsuri de intervenție adoptate de autoritățile Republicii Moldova pentru susținerea antreprenorilor sunt: deducerea în scopuri fiscale a donațiilor pentru combaterea COVID-19, programul de subvenționare a dobânzilor, programul de rambursare a TVA, reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa și mecanismul de subvenționare a angajatorilor care au instituit șomaj tehnic/staționare.

img20006479

img20006479

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!