ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Codurile Galbene de incendiu şi secetă rămân valabile până pe 21 august

12:56 | 14.08.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până pe 21 august Codul Galben de pericol excepţional de incendiu, transmite MOLDPRES. 

Conform meteorologilor, până la această dată pe o mare parte a teritoriului se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole.

De asemenea, până pe data de 21 august, în mare parte a teritoriului ţării, se menţine Cod Galben de secetă hidrologică. Hidrologii au solicitat agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

La rândul lor, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

Potrivit SHS, în acest sfârşit de săptămână, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice de până la 30 grade Celsius, cu cer variabil, fără precipitaţii. Începând de luni, vremea va deveni caniculară.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!