ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Ion Chicu a examinat progresul în procesul de modernizare a serviciilor publice

18:19 | 18.08.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a evaluat astăzi progresul în implementarea activităților realizate pe domeniul modernizării serviciilor publice, pentru perioada lunilor februarie – iunie 2020. În cadrul ședinței online au participat reprezentanții instituțiilor implicate în acest proces, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În debutul ședinței, Ion Chicu a adus felicitări cu ocazia împlinirii a 10 ani de la fondarea Agenției de Guvernarea Electronică, menționând că modernizarea serviciilor publice este un obiectiv major al Guvernului. „Doresc și în continuare să manifestați aceeași abnegație și vă doresc să aveți succese mari în continuare. Considerând această necesitate de digitizare a serviciilor, legăm mari speranțe de activitatea dumneavoastră și suntem siguri planurile pe care le aveți vor fi puse în practică", a declarat premierul.

Directorul Agenției pentru Guvernare Electronică, Iurie Țurcanu, a subliniat implicarea eficientă a Guvernului în implementarea proiectului. În cadrul discuțiilor, Iurie Țurcanu a informat premierul că, în pofida crizei pandemice, mai mult de jumătate din acțiunile solicitate anterior au fost realizate. Astfel, din cele 69 de acțiuni planificate - 53 au fost realizate în totalitate, 11 se află în curs de realizare, iar cinci nu au fost inițiate. Majoritatea acțiunilor nerealizate țin de ajustarea cadrului normativ. 

Conducerea e-Guvernare a prezentat informația privind procesul de dezvoltare a Sistemului Informațional al serviciului guvernamental de plăți electronice, MPay. Extinderea serviciului prevede funcționalități noi precum: posibilitatea achitării serviciilor comunale, achitării pensiilor ș.a. Proiectul urmează a fi definitivat și propus Guvernului spre aprobare.

La fel, au fost prezentate trei activități noi care urmează a fi incluse în cadrul proiectului de modernizare a serviciilor guvernamentale. Acestea sunt: implementarea arhivei electronice, identificării electronice mobile fără SIM și a platformei a-APL.

În finalul ședinței, premierul Ion Chicu a cerut responsabililor elaborarea planului pentru perioada septembrie – decembrie 2020.

Proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale" în Republica Moldova, susținut financiar de Banca Mondială, a fost lansat în anul 2018 și are o perioadă de implementare de 5 ani.

img20006649

img20006649

img20006649

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!