ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În primele două săptămâni ale noului an de studii universităţile vor activa doar online

15:44 | 24.08.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. Cel puţin primele două săptămâni ale anului de studii 2020-2021, universităţile vor desfăşura toate activităţile în regim doar online. Acest lucru l-a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, transmite MOLDPRES.

„Senatul Universităţii va decide asupra modului de organizare a procesului de studii în anul academic 2020-2021, despre hotărârile luate fiind informate din timp cadrele universitare şi studenţii”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Igor Şarov, fiecare grupă academică trebuie să cunoască orarul cursurilor şi formatul de organizare a acestora în regim online sau într-o formă combinată – faţă în faţă şi online, decanatele ţinând comunicare permanentă cu toţi studenţii, de la toţi anii academici şi ciclurile de studii, inclusiv ghidarea lucrului individual al studentului.

„În măsura posibilităţilor, pentru studenţii anului întâi, în primul semestru al anului academic 2020-2021, recomandăm organizarea procesului didactic preponderent în sălile de curs, cu acces etapizat în sediile universităţilor, evitând aglomerarea şi asigurând respectarea normelor sanitar-epidemiologice. Totodată, în această perioadă, studenţii anului I vor fi instruiţi în accesarea şi folosirea platformelor electronice universitare”, a anunţat oficialul.

Pentru studenţii de la învăţământul cu frecvenţă redusă şi cei de la ciclul II master, MECC recomandă desfăşurarea cursurilor teoretice şi practice în regim online. Lucrările de laborator, care nu pot fi făcute la distanţă, se vor desfăşura seara sau în zilele de sâmbătă-duminică, conform orarului, astfel încât aceştia să nu interacţioneze cu studenţii de la învăţământul cu frecvenţă, reuşind să fie dezinfectate şi spaţiile. Stagiile practice se vor organiza în grupuri mici, o zi-două pe săptămână, în atelierele şi laboratoarele facultăţilor sau în întreprinderile din domeniul profesional.

„Având în vedere starea de urgenţă în sănătate publică, administraţiile instituţiilor de învăţământ superior vor organiza, până la reluarea orelor şi cazării studenţilor în cămine, renovările curente sau reparaţiile necesare, curăţenia generală, deratizarea şi dezinfectarea teritoriului, spaţiului şi suprafeţelor din instituţie. De asemenea, vor examina necesităţile de asigurare a condiţiilor de igienă şi sanitaţie în instituţia de învăţământ superior şi căminele din gestiune cu cantităţile necesare de săpun, detergenţi, dezinfectanţi, pentru realizarea măsurilor de dezinfecţie şi recomandărilor sanitar-epidemiologice etc.”, a explicat ministrul de resort.

Procesul educaţional în instituţiile preuniversitare din Republica Moldova va începe pe 1 septembrie, dar fără careuri solemne, prilejuite de "Primul Sunet”, iar în universităţi învăţământul va fi reluat treptat, mai târziu de 1 septembrie.  Acest lucru l-a declarat prim-ministrul Ion Chicu, după şedinţa de la finele săptămânii trecute  a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

img20006809

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!