ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul vitivinicol-2020 a fost examinat în cadrul unei conferinţe naţionale

15:59 | 25.08.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. „Recolta strugurilor 2020: particularități și valorificare” a fost genericul unei conferinţe naţionale de specialitate, organizată astăzi sub egida Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.  Participanţii au discutat mai multe subiecte ce ţin de vinificarea strugurilor în condiții de secetă şi caracteristica potențialului oenologic din anul curent, transmite MOLDPRES.

„Anul agricol curent este unul dificil, reieșind din condițiile de secetă și criza pandemică. În acest context, organizarea conferinței este oportună pentru a lua decizii raționale și echilibrate în preajma campaniei de recoltare, de achiziționare și procesare a strugurilor pentru vin. Prin conjugarea eforturilor comune, trebuie să asigurăm recoltarea și achiziționarea integrală a recoltei de struguri în timp util, precum și să întreprindem măsurile necesare pentru diminuarea consecințelor secetei asupra stării plantațiilor viticole înaintea sezonului rece”, a declarat Ion Perju, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

De asemenea, oficialul a mulţumit viniviticultorilor pentru că „depun muncă asiduă pentru a purta faima Republicii Moldova în lume”. „Acest fapt este demonstrat de numeroasele distincții pe care le aduceți în țara noastră, de la concursurile internaționale”, a spus Perju.

Totodată, ministrul a informat despre acțiunile întreprinse de Guvern în vederea susținerii producătorilor agricoli și procesatorilor, menționând că „instituțiile aferente domeniului vitivinicol sunt în continuu proces de identificare a soluțiilor pentru diminuarea consecințelor secetei și pandemiei COVID-19 asupra activității producătorilor din sectorul agroalimentar”.

În anul curent, cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole sunt mai mari decât în anul precedent și prețul de cost al strugurilor de soiuri europene pentru vin este în creștere (cu cca 6-10%). Astfel, se recomandă ca prețurile de referință de achiziționare a strugurilor pentru vin, în anul 2020, să fie, cel puțin, de 4.5 lei/kg – pentru soiurile europene și de 2.5 lei/kg – pentru soiul de struguri Isabella. În același sens, se recomandă ca prețurile de achiziție a strugurilor destinați fabricării vinurilor materie primă pentru distilare să fie cu cel mult 25-30% mai joase decât cele de referință pentru producerea vinului.

Unitățile vinicole au fost îndemnate să țină cont de prețurile de referință la negocierea cu producătorii de struguri a tarifelor concrete de achiziționare a materiei prime vinicole din recolta anului curent. De asemenea, se recomandă ca achiziționarea strugurilor să fie efectuată în baza contractelor încheiate în prealabil, în care să se regăsească prevederi clare și relevante pentru ambele părți (viticultor/vinificator).

În acest an, Conferinţa naţională „Recolta strugurilor: particularități și valorificare” a ajuns la cea de-a patra ediţie. Din cauza pandemiei, evenimentul a avut loc online.

img20006843

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!