ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Protocolul pentru tratarea COVID-19 a fost modificat

16:04 | 25.08.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. În conformitate cu noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și rezultatele studiilor la nivel internațional, a fost introduse noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19. Anunțul a fot făcut astăzi de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, în cadrul unui briefing, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, pacienții externați nu vor sta în autoizolare 14 zile, deoarece reieșind din evidențele OMS, aceștia nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

De asemenea, externarea sau excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor, se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul bolnavilor aflați în tratament la domiciliu.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți: adulții internați cu forme grave COVID-19; copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală; copiii cu vârsta mai mică de 7 ani.

În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

Totodată, MSMPS informează că preparatele Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon au fost excluse din Protocolul provizoriu de tratament a infecției COVID-l9, după ce s-au dovedit a fi ineficiente.

img20006844

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!