ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova şi Germania vor semna un Acord de cooperare financiară

09:54 | 26.08.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Executivul a votat miercuri pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Înțelegerii, întocmite prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania privind cooperarea financiară, transmite MOLDPRES.

Acordul reprezintă un tratat bilateral, semnat între Guvernele de la Chişinău şi Berlin, şi care va fi implementat de Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Înţelegerea, prin schimb de note, prevede acordarea asistenţei financiare adiţionale nerambursabile, în valoare de zece milioane de euro (grant), pentru următoarele proiecte în derulare: „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi cel de canalizare, Moldova Centru, faza 2” – 8,5 milioane de euro şi „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi cel de canalizare, Moldova Centru, faza 2, măsuri de însoţire” – 1,5 milioane de euro.

Anterior, în luna mai 2019, a mai fost semnat un Acord de finanțare și proiect între KfW, Republica Moldova (reprezentată de Ministerul Finanţelor) şi Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) privind implementarea proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”. 

Acordul prevede o contribuție financiară din partea Republicii Federale Germania, prin intermediul KfW, în sumă de 15 milioane de euro, grant, care va fi utilizată pentru extinderea apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași. Proiectul va fi implementat cu suportul ADR Centru. Termenul de debursare a resurselor de grant este 30 octombrie 2025. 

De asemenea, un Acord similar, în valoare de 23,5 milioane de euro, grant pentru realizarea proiectului Aprovizionare cu apă și sanitație în raionul Cahul, a fost semnat între KfW, Republica Moldova (reprezentată de Ministerul Finanţelor) şi municipiul Cahul, în august 2018.

img20006862

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!