ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului și-a prezentat raportul de activitate pentru perioada de 3,5 ani

11:52 | 26.08.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a prezentat astăzi raportul de activitate pentru perioada de 3,5 ani, comunică MOLDPRES.

Timp de aproape o oră, șeful statului a trecut în revistă realizările obținute în această perioadă și a prezentat planurile pentru restul mandatului. El a specificat că va anunța cel mai probabil la începutul lunii viitoare dacă va candida sau nu pentru un alt mandat de șef de stat. „Din programul electoral din 2016, în proporție de 80-85% angajamentele electorale eu le-am îndeplinit. Da, sunt angajamente care nu au fost onorate, pentru că Parlamentul nu le-a votat”, a opinat Dodon.

Printre realizările enumerate de președinte sunt indexarea pensiilor de două ori pe an, acordarea suportului unic de 700 de lei pentru cetățenii cu venituri mici, acordarea indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți pentru a doua persoană din familie, pentru cel puțin 5 ani de la deces, majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului.

Șeful statului a specificat că, în ultima perioadă, când țara se confruntă cu pandemia de COVID-19, au fost adoptate mai multe inițiative ce țin de susținerea personalului medical și dotarea spitalelor, printre acestea se numără dublarea salariilor în sectorul medical, acordarea ajutorului unic bugetarilor care au fost testați pozitiv cu COVID-19, majorarea indemnizațiile unice acordate tinerilor specialiști care merg în sectorul rural.

Dodon a precizat că, datorită ajutorului lui și a unor fundații de caritate, câteva zeci de mii de copii au primit cadouri de Crăciun, 600 de tineri talentați au participat la diferite concursuri, 105 familii cu mulți copii au primit locuințe, 483 de familii cu mai mult de 4 copii au primit suport.

El a menționat că perioada de mandat de președinte al țării poate fi divizată în două etape: 2017 – iunie 2019 și iunie 2019 – prezent.

”În prima etapă, în premieră pentru Moldova a existat o luptă fără precedent între Președinție, pe de o parte, Parlament și Guvern pe de altă parte. În premieră a apărut noțiunea de suspendare a președintelui țării, este o premieră pentru întreg mapamond. A fost un blocaj total. Practic doi ani și jumătate de mandat a fost luptă între Președinte, Guvern și Parlament. Nu a fost conlucrare pe niciun subiect. Cea de-a doua etapă este una de colaborare între ramurile puterii. Pe parcursul acestei perioade s-a demonstrat o colaborare eficientă între președinte, premier și speakerul Parlamentului”, a spus Dodon.

La finalul conferinței, Igor Dodon a menționat că raportul va ajunge la fiecare familie din țară și va fi tipărit sub forma unui ziar.

img20006878

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!