ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” vor avea loc mai multe manifestări dedicate Zilei Independenței

08:07 | 27.08.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Cu ocazia celei de-a 29-a aniversări de la proclamarea Independenței R. Moldova, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din Chișinău se vor desfășura astăzi on-line mai multe manifestări culturale, informează MOLDPRES.

Astfel, la ora 10.00, la sediul central al instituției va avea loc simpozionul științific cu genericul ”Ziua Independenței, Ziua Demnității”. În cadrul manifestării, generalul în retragere Ion Costaș, deputat în primul Parlament al R. Moldova, ex-ministru de Interne și al Apărării, va prezenta comunicarea ”Independența R. Moldova”, iar profesorul universitar Anatol Petrencu – volumul apărut în limbile română, rusă și engleză ”Evoluția independenței de la declarație și până în prezent”, despre războiul pentru integritatea Republicii Moldova, urmat de comunicarea profesorului universitar din București Alexei Crețu ”Problemele și succesele în cadrul constituirii statului Republica Moldova”.

Tot în această zi, la ora 13.00, va fi lansată cartea ”La cumpăna dintre milenii”, semnat de regretata Nadejda Brânzan, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatară a Declarației de Independență. Volumul este o culegere de documente și articole publicate de autoare pe parcursul anilor. Evenimentul va fi moderat de Alexandru Moraru, istoric, arhivist, șef serviciu la Biblioteca Centrală.

La ora 11.00, pe canalul de Youtube al Bibliotecii Centrale ”B.P. Hasdeu” de la Filiala „Ștefan cel Mare”, vor fi transmise discuții cu genericul „Oameni cu demnitate vorbesc despre independență ”. Opiniile vor fi expuse de către membrii Asociației „Parlamentul 90”, ex-deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, semnatari ai Declarației de Independență: Pintilie Pârvan, Dumitru Nicolae Todoroi, Alecu Reniță, ziarist, ecolog, om politic, Alexandru Arseni, Valentin Dolganiuc, precum și de analistul politic Simion Ropot, redactor-șef „Monitorul Oficial”, Iurie Țap, om politic, deputat în trei legislaturi și de Adrian Cojocaru, profesor de istorie.

La ora 12.00, Biblioteca „Ovidius”, va difuza un dialog cu genericul ”Spiritul Independenței prin prisma trăirilor artiștilor plastici: Victor Cobzac și Tudor Botin”. Interviu realizat de Natalia Pântea, bibliotecar, Filiala „Ovidius”

Pe parcursul zilei vor putea fi urmărite expoziții virtuale de carte la Filialele „Transilvania” și „Onisifor Ghibu”.

img20006895

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!