ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova marchează 29 de ani de Independență

09:16 | 27.08.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează astăzi aniversarea a 29-a a proclamării Independenței, votată de către Parlament pe 27 august 1991. Evenimentul este marcat în format restrâns din cauza pandemiei de COVID-19, comunică MOLDPRES.

În Chișinău, sărbătoarea a început tradițional cu depuneri de flori. Astfel, în dimineața zilei, șeful statului Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul Ion Chicu au depus flori la Complexul memorial ”Maica Îndurerată”. Alături de conducerea de vârf a țării, la eveniment au participat deputați, membri ai Guvernului și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

Ulterior, oficialii au depus flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.

“Acest an a fost dificil pentru societatea noastră, dar am reușit să rezistăm, din punct de vedere economic și moral. Statul nostru și-a demonstrat statornicia, iar oamenii noștri au manifestat remarcabile fapte de umanitate, înțelegere și profesionalism. Împreună, vom depăși neapărat vremurile grele și vom continua să dezvoltăm țara noastră, așa cum ne dorim și așa cum merită. Doar împreună vom construi o Moldovă integră, pașnică și prosperă”, a punctat șeful statului în mesajul său.

Și premierul a felicitat cetățenii cu ocazia aniversării a 29-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. În mesaj, șeful Executivului a precizat că „Ziua Independenței este ocazia perfectă de a oferi copiilor noștri o lecție de istorie și patriotism. Este un prilej de a sensibiliza generația tânără despre sacrificiile predecesorilor noștri pentru a face din țara noastră una mai bună. Astăzi marcăm Ziua Independenței altfel. Motivul este evident - întreaga omenire se confruntă cu o criză fără precedent generată de noul coronavirus. Suntem recunoscători medicilor, polițiștilor, dar și tuturor persoanelor dedicate, care luptă împotriva acestui virus. Pentru a putea face față acestei provocări, dar și multor altor încercări și crize, este necesar să fim uniți. Uniți pentru binele Republicii Moldova”.

Mesaje de felicităre au transmis conducerii țării noastre și mai mulți șefi de stat, printre care președinții Federației Ruse, Italiei, Republicii Federale Germania, Franței, Republicii Populare Chineze ș.a.

Pe parcursul zilei, la Palatul Național “Nicolae Sulac” va avea loc festivitatea de decernare Premiilor Naționale. Evenimentul se va încheia cu un concert.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament la 27 august 1991.

img20006902

img20006902

img20006902

img20006902

img20006902

img20006902

img20006902

img20006902

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!